Év végéig még két versenypályázatot írnak ki az R2-es két szakaszára

Az idei év végéig az állam még két, gyorsforgalmiút-építéssel kapcsolatos versenypályázatot akar kiírni. Mindkettő az R2-es gyorsforgalmi utat érintené, az egyik a Kassaolcsvár (Košické Oľšany) – Kassa, Saca (Šaca), a másik pedig a Rozsnyó – Szádalmás (Jablonov nad Turňou) szakaszt, melynek része lesz a Szoroskő-alagút (Soroška) is.

Év végéig még két versenypályázatot írnak ki az R2-es két szakaszára
Fotó: TASR/Dušan Hein

Ezt a szlovákiai építőipar vezetőinek csütörtöki találkozóján jelentette ki Érsek Árpád (Híd) közlekedésügyi miniszter. Hozzátette: a két szakasz kiépítéséhez már biztosították az anyagi hátteret.

„Megegyeztem a pénzügyminiszterrel, hogy ha lezárulnak a versenytárgyalások, és már ismerni fogjuk a győztest, valamint az építkezés tényleges árát, visszatérünk a finanszírozás kérdéséhez”

– fejtette ki Érsek. Emlékeztetett, hogy azoknak az uniós támogatásoknak az átcsoportosítása révén, melyeket más tárcák nem győznek lehívni, a közlekedési minisztérium akár 200 millió euróhoz is hozzájuthat. Az útépítés finanszírozására Érsek szerint ugyanakkor más lehetőségek is kínálkoznak, példként a köz- és magánszféra közötti partnerség keretében megvalósuló projekteket (PPP projekt), illetve a hitelt említette.  

A miniszter hozzátette: azt szeretné, ha a versenypályázatok elbírálása során több kritériumot is figyelembe vennének, nem csak a legalacsonyabb árat. „Mert nem mindig a legalacsonyabb ár a legjobb, ez már sokszor bebizonyosodott” – tette hozzá Érsek.  

A Nemzeti Autópálya-társaság (NDS) már több kritériumot is figyelembe vesz a versenypályázatok elbírálása során. Az első ilyen versenyt idén írták ki az R2-es gyorsforgalmi út Krivány (Kriváň) – Vámosfalva (Mýtna) közötti szakaszának kiépítésére.

TASR