Evakuálják az embereket Párkányban, működőképes repülőbombákat találtak! (FOTÓK)

A rendőrség elkezdte a párkányi Űrhajós utca (Ulica kozmonautov) lakosainak evakuálását, mert onnan nem messze működőképes repülőbombákat találtak.

Evakuálják az embereket Párkányban, működőképes repülőbombákat találtak! (FOTÓK)
Fotók: Rendőrség - Facebook (További képekért kattints!)

Erről a rendőrség tájékoztatott a közösségi oldalán azt is hozzátéve, hogy az emberek elszállítására készen áll egy autóbusz. 

A rendőrség tűzszerészei átkutatták Párkány szántóföldjeit, csütörtökön ugyanis bejelentés érkezett a rendőrségre, hogy egy a város kataszterében lévő szántóföldön lőszert találtak. A robbanószerkezetet egy kutyáját sétáltató férfi vette észre.

Hatalmas bombákról van szó, az egyik tömege meghaladja a száz kilogrammot.

„A tűzszerészek két kézigránátot és egy tüzérségi lövedéket biztosítottak a helyszínen. Ezek után fémdetektor segítségével átkutatták a környéket, amely során további leletekre bukkantak” – tájékoztatott Božena Bruchterová, a Nyitrai Kerületi Rendőr-főkapitányság szóvivője. A helyszínen további négy működőképes orosz repülőbombát találtak, melyek még a II. világháborúból származnak. 

Az emberek a Jednota üzletközpont melletti parkolóban gyülekeznek, ahol egy tűzoltósági autóbusz áll a rendelkezésükre. 

„Biztosítottuk, hogy az érintett területhez tartozó házak lakói tájékoztatva legyenek a helyzetről, és hogy azok átmenetileg elhagyják házaikat. Feltételezzük, hogy az evakuáció körülbelül két vagy három órát fog igénybe venni, aztán mindenki visszatérhet otthonába” – tájékoztatott Milan Oroský, az Érsekújvári Járási Hivatalhoz tartozó kríziskezelő szakosztály párkányi munkahelyének vezetője. Párkány városa vizet biztosított az érintett embereknek. 

A helyszínt biztosították. A talált háborús lövedékeket biztonságos helyre szállítják és megsemmisítik. 

A rendőrség hivatalos Facebook-oldalán élőben közvetítette a hatástalanított bomba tisztítását.


TASR/para