Évek óta tisztítatlanul engedik a folyóba a szennyvizet a Csallóköz egyik legnagyobb településén, de ennek hamarosan véget vetnek

2022. március 25. - 13:20 | Régió

Gútának (Komáromi járás) több mint 10 ezer lakosa van, de még mindig nem rendelkezik saját szennyvíztisztítóval. Jelenleg a városi kanalizáció és az emésztőgödrök tartalmát bármiféle módosítás nélkül a Vág folyóba engedik.

Évek óta tisztítatlanul engedik a folyóba a szennyvizet a Csallóköz egyik legnagyobb településén, de ennek hamarosan véget vetnek
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A város háztartásainak mindössze a 27 százaléka van rákötve a kanalizációra. Horváth Árpád polgármester a TV JOJ-nak elmondta, a helyi lakosok és a környezetvédelmi hivatalok is tisztában vannak vele, hogy jelenleg a szennyvíz bármiféle tisztítás nélkül a Vág folyóba kerül.

Boris Kováč, a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat pozsonyi kirendeltségének az igazgatója szerint vannak a Csallóközben olyan községek, amelyek nem megfelelően, vagy egyáltalán nem tisztítják a saját szennyvizüket.

Néhány napja a Nyugat-szlovákiai Vízgazdálkodási Vállalat helyi területén letették az új víztisztító alapkövét. Ennek viszont nem örülnek túlságosan a közeli iskola diákjai és tanárai, ugyanis a létesítményt mindössze 220 méterre az iskolától építenék fel. Hajtman Béla iskolaigazgató szerint nem ellenzik a víztisztító felépítését, de örülnének neki, ha ezt az iskolától 500-600 méterrel távolabb valósítanák meg. Horváth Árpád polgármester ígéretét adta, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy az iskola és a víztisztító is zavartalanul működhessen.

Évente mindössze ebből az egy városból megközelítőleg 700 ezer köbméternyi szennyvíz került a Vág folyóba. Kováč szerint az ilyen eljárás hatással van a talajvíz minőségére is. A környezetvédelmi minisztérium védelmi tervet készít a csallóközi vízgazdálkodási terület megvédésre, hogy az ivóvíz forrásainak kihasználása prioritást élvezhessen.

Patrik Ruman, a komáromi vízgazdálkodási vállalat igazgatója szerint ismert, hogy Komárom az egyik legminőségibb vízforrással rendelkezik egész Szlovákiában, ugyanis a vizet 25 méteres mélységből szivattyúzzák. A 18 tartály a legszigorúbb, első fokozatú védettségi területen helyezkedik el. A felszín alatti víz nem csupán az ivóvíz forrása, hanem arra is szolgál, hogy szárazság esetén fenntartsa a nedvességet a folyómedrekben is.


(TV JOJ)