Éveken keresztül erre készült több mint 40 ezer diák – ezen a héten tartják az írásbeli érettségiket

2023. március 14. - 07:59 | Belföld

Ezen a héten több mint 41 ezer diákra vár írásbeli érettségi Szlovákiában. Keddtől péntekig szlovák nyelvből és irodalomból, idegen nyelvből és matematikából, illetve a magyar és ukrán nemzetiségűek esetében saját anyanyelvükből teszik próbára őket.

Éveken keresztül erre készült több mint 40 ezer diák – ezen a héten tartják az írásbeli érettségiket
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Az írásbeli érettségi kedden hagyományosan a szlovák nyelvvel és irodalommal kezdődik több mint 37 ezer diák számára. Az oktatásügyi minisztérium szerint Szlovákiában a magyar tanítási nyelvű iskolákban megközelítőleg 1600 diák ír érettségit magyar nyelvből és irodalomból.

Szerdán az érettségizők a választott idegen nyelvből írnak tesztet és fogalmazást. A minisztérium szerint a legtöbb esetben (35 800) angol nyelvből érettségiznek a tanulók, ezt követi a német (1068) és az orosz (443) nyelv. Tizennégyen választották a francia nyelvet, négyen a spanyolt, egy pedig az olaszt.

Csütörtökön több mint 5100-an érettségiznek matematikából. Az érettségizők 12,5 százaléka választotta önként ezt a tantárgyat.

Pénteken a nemzeti kisebbségek iskoláiban zárul az érettségi hét a szlovák nyelvvel és irodalommal, illetve az ukrán nyelvvel és irodalommal. Előbbiből megközelítőleg 1600-an, utóbbiból 28-an érettségiznek.

Vannak, akik betegség miatt ezen a héten nem tudják abszolválni az írásbeli érettségit. Ők ezt április 3-án, 5-én és 12-én pótolhatják. Az eredményeket május 5-én hozzák nyilvánosságra elektromos formában, május 9-én, illetve 10-én pedig papíron is átadják a diákoknak.


TASR/para