Éveket töltöttek álmaik házának felépítésével, de most porig égett: Matúš és Lenka, két kisgyermekükkel együtt fedél nélkül maradtak

2023. január 29. - 20:11 | Régió

Két kisgyerekkel fedél nélkül maradtak a fejük felett. Matúš Svinčák (37) és Lenka Floriánová (34) négy évig építették álmai házát Veľký Čepčín faluban (Turčianske Teplice járás). A fiatal család azonban csak fél évig élvezhette munkája gyümölcsét, néhány napja ugyanis lángok borították a házat, és semmi sem maradt belőle.

Éveket töltöttek álmaik házának felépítésével, de most porig égett: Matúš és Lenka, két kisgyermekükkel együtt fedél nélkül maradtak
Fotók: facebook.com/lenka.florianova.12 (Továbbiakért kattints!)

Matúš és Lenka öt éve házasok, és elhatározták, hogy saját fészket építenek, ahol lányukat Lunát (2) és fiukat, Zoránt (5 hónapos) felnevelhetik. Négy év kemény munka után tavaly nyáron végre beköltöztek álmaik házába. Boldogságuk azonban nem tartott sokáig. Január 12-ről 13-ra virradó éjszaka lángok borították lakóhelyüket.

„Szerencsére nem voltunk otthon. Úgy döntöttünk, hogy az újévet Matúš szüleinél töltjük. Végül azonban a tervezettnél tovább maradtunk” – magyarázza Lenka, hozzátéve, ha az eredeti időpontban tértek volna vissza otthonukba, még nagyobb tragédia történhetett volna.

Hajnali háromkor telefonhívásra ébredtünk, a szomszédok hívtak, hogy ég a házunk. Riasztották a tűzoltókat is" - teszi hozzá Matúš, aki szerint a tüzet valószínűleg egy fűtőelem - egy infrapanel - okozta.

„Először megijedtünk, hogy nincs biztosításunk, de jelzáloghitelt vettünk fel az építkezéshez, így muszáj volt kötnünk. Ezzel törlesztjük a jelzáloghitelt, és remélhetőleg lesz egy kis maradékunk is” – erősítette meg Svinčák. Jelenleg önkéntesekkel készülnek arra, hogy eltakarítsák a leégett ház romjait, és minden megégett tárgyat konténerbe tegyenek. Ezzel egy időben a kétgyermekes fiatal pár alternatív szállást keres.

„Nem maradhatunk tartósan a párunk szüleinél, elvégre ők már idősek, saját térre és nyugalomra van szükségük” – magyarázza Floriánová, hozzátéve, hogy az anyagiaktól függ, hogyan tovább.

Matúšsal együtt azonban teljesen meghatódtak, sőt sírva fakadtak, mert még a barátoktól, szeretteiktől sem vártak segítséget, végül viszont még idegenek is segítettek nekik. A donio.sk oldalon gyűjtést hirdettek számukra, illetve anyagilag is hozzájárultak a boldogulásukhoz és brigádokat szerveztek. „Nagyon kellemes meglepetés ez számunkra. Köszönünk minden segítséget, legyen az anyagi, vagy bármilyen más segítség. Olyan szolidaritási hullámnak vagyunk tanúi, amire nem is számítottunk. Csodálatos látni, hogy az emberek hogyan tudnak összefogni, hogy másokon segítsenek” – mondja a hálás családfő, hozzátéve, hogy mindennek örülnek. Azt is elmondták, nem terveznek mindent maguknak megtartani, ők is segíteni szeretnének más rászoruló családoknak, ahogyan most nekik is segítenek.

(čas.sk)