Évről évre növekszik azon 50 év alattiak száma akiknél rákos megbetegedést diagnosztizálnak - a szakértők már járványról beszélnek

2022. szeptember 12. - 09:13 | Tech

A kutatók szerint az 1990-es évek óta jelentősen megemelkedett azon rákos betegek száma, akiknél 50 éves koruk előtt alakult ki a tumor - írja a HVGNature Reviews Clinical Oncology című lapban közzétett tanulmányra hivatkozva.

Évről évre növekszik azon 50 év alattiak száma akiknél rákos megbetegedést diagnosztizálnak - a szakértők már járványról beszélnek
Fotó: Pixabay/illusztráció

A kutatók kifejezetten arra voltak kíváncsiak, hogy nőtt-e az 50 éven aluli betegek aránya. Ehhez összesen 14 daganatos megbetegedést: emlő-, vastagbél- (CRC), méhnyálkahártya-, nyelőcső-, epevezeték-, epehólyag-, fej- és nyak-, vese-, máj-, csontvelő-, hasnyálmirigy-, prosztata-, gyomor- és pajzsmirigyrákot vettek górcső alá.

A tanulmány szerint 1990 óta egyre növekszik azon 50 év alattiak száma akiknél rákos megbetegedést diagnosztizáltak. Továbbá az is megfigyelhető, hogy ez a tendencia az évek előrehaladtával egyre csak gyorsul.

Shuji Ogino, a bostoni Brigham and Women's Hospital patológusa szerint a betegség minden egyes korosztályban növekszik. Az orvos szerint például az 1960-ban születetteknél nagyobb arányban alakul ki a rák 50 éves kor alatt, mint azoknál, akik az 1950-es években születtek.

A szakemberek szerint a nyomok arra utalnak, hogy például az étrend, az életmód, a testsúly és a környezeti kitettség valamilyen kombinációjának köszönhető ez az emelkedés. Erre utal az is, hogy a 14 vizsgált ráktípus közül nyolc az emésztőrendszerhez kapcsolódik - írja a kutatás.


(HVG)

Címkék: rák