Exfőrendőr a kormányfőhöz: csatlakozz inkább Čaputová pártjához!

2019. augusztus 13. - 20:10 | Belföld

Peter Pellegrininek fontolóra kellene vennie, hogy belépjen a Progresszív Szlovákia nevezetű pártba, biztos sok közös témájuk van - ezt Tibor Gašpar, a korábban menesztett főrendőr jelentette ki a közösségi oldalán. Az országos rendőrfőkapitány a Kuciak-gyilkosság utáni társadalmi nyomás hatására távozott a posztjáról tavaly májusban. Most egyes lapok arról cikkeznek, Gašpar a Smer listáján indulna  a választásokon.

Exfőrendőr a kormányfőhöz: csatlakozz inkább Čaputová pártjához!
Facebook (Peter Pellegrini)

Gašpar nem csak úgy a derült égből nyilatkozta ezt Pellegriniről, hanem azért, mert a miniszterelnök arról beszélt, hogy az exfőrendőrnek nincs keresnivalója a Smer választási listáján és inkább a nevének megtisztításával törődjön. Erre kissé felpaprikázódhatott a volt főzsaru, mert azt találta mondani Pellegrinivel összefüggésben, hogy az enged a sajtó nyomásának, ahelyett, hogy a demokrácia alapelveit és a törvényességet védené. Nem gondolja azt sem, hogy ezek a "liberális pillanatok" a Smer szavazóit megszólítanák.

Gašpar nem zárja ki, hogy politikai pályára lépne, de ez állítólag nem tartozik a prioritásai közé. A sajtóban megszellőztetett információkat, miszerint a legerősebb kormánypárt listáján indulna a jövőre esedékes választásokon, szerinte csak egy kísérlet arra, hogy konfliktus gerjesszenek Pellegrini és Fico között.

A kormányfő Gašpar esetleges szándékával kapcsolatban azt mondta, az exfőrendőrnek nem kellene a pártja színeiben indulnia.

Gašparról már korábban megírtuk, nem egy tipikus ma született bárány. A DenníkN a következőképpen foglalja össze az exfőrendőr szerepét a közelmúltban: a gyanú szerint a minden lében kanál vállalkozó, az azóta már vizsgálati fogságban ülő Marian Kočner megkérte a Smerhez közel álló vállalkozót Norbert Bödört, szerezzen információt néhány újságíróról. Bödör erre írt a távoli rokonának, Gašparnak, aki akkor még országos rendőrfőkapitányként dolgozott. Ő ezt a feladatot átruházta a beosztottjára, majd a beérkező információkat készségesen továbbította Bödörnek, aki azokat átpasszolta Kočnernek. Ez alapján küldte a ma már hírhedt sms üzenetet Kočner az újságírók megfigyelésével megbízott munkatársának: „Ján Kuciak, Veľká Mača 556, Galanta.“

Mint ismeretes, a - főleg Kočner számára - roppant kényelmetlen témákat boncolgató oknyomozó újságírót, Kuciakot 2018. februárjában végezték ki nagymácsédi házában.

TASR/para