Exit poll: Rendkívül szoros csata az első helyért, egy párt meglepetésre nem jutna be

2023. szeptember 30. - 22:19 | Belföld

Érdekes eredményt hozott a Focus ügynökség exit poll felmérésének az eredménye, amit a TV Noviny megbízásából készített el. Egyelőre csak az eredményeket közölték, a hozzájuk társuló pártok nevét később hozzák nyilvánosságra.

Exit poll: Rendkívül szoros csata az első helyért, egy párt meglepetésre nem jutna be
Fotó: TASR

Ez alapján a legtöbb szavazatot kapott párt 23,5%-kal végzett az élen, a második pedig mindössze 1,5%-kal maradt le tőle. Jelentősebb lemaradással következik a harmadik helyezett, amelyre a megkérdezettek 12%-a szavazott.

További 4%-kal lemaradva kerülne be a parlamentbe a negyedik párt, de rajtuk kívül további három párt lépné még át a küszöböt – ezek több mint 6, illetve 5%-ot szereztek.

Forrás: Markíza

Ez alapján hét párt jutna be a parlamentbe. A TV Noviny szerint meglepetésnek számít, hogy a választások előtti felmérésekhez képest az exit poll szerint nem jutna be a parlamentbe egy párt, amely régóta 5% feletti preferenciát ért el.

Ami a mandátumokat illeti: az első helyezett 42 mandátumot szerezne, a második 40-et, a harmadik 22-t, a negyedik 14-et, az ötödik és a hatodik 11-11-et, a hetedik pedig 10-et.

A felmérést 20 ezer szavazó megkérdezése alapján készítették el.


(tvnoviny.sk)