Extrákkal jelent meg újra George Harrison 50 éves legendás lemeze

2021. augusztus 5. - 15:11 | Kultúra

Idén ötven éve, hogy megjelent George Harrison legendás tripla albuma, az All Things Must Pass. A jubileumi kiadás, amelyet a néhai Beatle fia, Dhani Harrison gondozott, számos extrát tartalmaz.

Extrákkal jelent meg újra George Harrison 50 éves legendás lemeze
-illusztráció- (Fotó: YouTube - Screenshot)

Az eredetileg huszonhárom számot tartalmazó All Things Must Pass újrakevert változata összesen negyvenhét demófelvétellel, fel nem használt dalváltozattal egészül ki, ezt most a rajongók nyolc vinylen vagy öt CD-n, és egy Blue-ray-en vehetik kézbe.

"A lemez üzenete most jóval egyértelműbb, sokkal inkább eléri az embereket, mint annak idején"

- mondta Dhani Harrison, aki szerint az anyag egyfajta posztpandémiás zeneként is felfogható. A háromszoros Grammy-díjas hangmérnök, Paul Hicks azt emelte ki, hogy nem a hangzás modernizálására törekedtek, inkább az eredeti mixek jelentették a kiindulópontot.

Az All Things Must Pass a rockzene történetének első tripla lemeze volt, olyan kiemelkedő dalokkal, mint az Isn't It a Pity, a What Is Life és a My Sweet Lord. A Capitol/Universal Music kiadásában megjelent anyag vázát 1970 májusában két nap alatt rögzítette George Harrison. 26-án tizenöt dalt vett fel régi cimboráival, Ringo Starr dobossal, illetve Klaus Voormann basszusgitárossal, másnap pedig egy szál gitárral további tizenöt track-et játszott fel Phil Spector koproducer felügyelete mellett.

Az 50. évfordulós kiadásra volt miből válogatni, hiszen a lemezkészítés folyamatában 1970-ben mintegy huszonöt órányi zenét rögzítettek. Most számos olyan dal hallható először hivatalos kiadványon, amelyet akkor nem fejeztek be; ilyen a Cosmic Empire, a Going Down to Golders Green, a Dehra Dun, a Sour Milk Sea és a Mother Devine.

A legdrágább változatban faládában, az eredeti borítón látható kerti törpék kicsinyített figuráival is megvásárolható All Things Must Pass tartalmaz továbbá reprint korabeli jegyzeteket, dalkommenteket, fotókat is.

(MTI)

Címkék: George Harrison