Extrém hőség vagy csapadékos napok? Megérkeztek az első hosszú távú előrejelzések a nyárra

2022. április 17. - 11:52 | Belföld

Akárcsak az elmúlt években, idén nyáron is extrém hőségre lehet számítani, legalábbis a hosszú távú modellezések alapján ezt jósolják a meteorológusok – derül ki a TV Noviny szerint a Severe Weather előrejelzéséből.

Extrém hőség vagy csapadékos napok? Megérkeztek az első hosszú távú előrejelzések a nyárra
Fotó: TASR

A meteorológusok szerint a La Niña jelenség idén hatással lesz az egész nyárra, aminek köszönhetően extrém magas hőmérsékletre és kellemetlen szárazságra lehet számítani. A hosszú távú modellezések ugyan nem mindig pontosak, de megmutatják, hogy hozzávetőlegesen mire számíthatunk az elkövetkező hónapokban. Az ECMWF modellje szerint a La Niña okozta nyári hőségek epicentruma az Egyesült Államok északnyugati részében, valamint Dél- és Közép-Európa egész hosszúságában várható.

A szakértők szerint június és augusztus között a hőmérők higanyszála Szlovákiában is a 40 fokot fogják nyaldosni. „A modell szerint Dél- és Közép-Európában jelentősen átlag feletti lesz a hőmérséklet, a szokásosnál sokkal melegebb lesz. Kivételt képez Észak-Európa, amely alacsony nyomás alatt marad” – állítják a szakértők.

Hasonló forgatókönyvet prognosztizál az UKMO modellje is. „Nyugat-, Dél- és Közép-Európa felett magas nyomású rendszert jeleznek, az észak-európai térségben alacsonyabb várható. Ezek hőmérsékleti anomáliákat eredményezhetnek” – állítják a meteorológusok.

A hosszú távú előrejelzés szerint a szokásosnál kevesebb csapadékra lehet számítani Közép-Európában, ami nem igen kedvez a terméseknek. Kivételt képeznek a viharok, azok ugyanis a szokásos mennyiségben fordulhatnak elő.

A La Niña egy óceáni és légköri jelenség, amely az El Niño hidegebb megfelelője. Paradox módon magasabb hőmérsékleteket eredményez. Mivel a jelenség kapcsolatban áll az atmoszférával, a világ számos pontján, így Európában is befolyásolja az időjárást.


(tvnoviny.sk)

Címkék: időjárás, nyár