Extrém vihar közelít Európa felé

2024. január 31. - 14:58 | Külföld

Extrém erősségű vihar érkezik az előrejelzések szerint Európába. A kontinens északi részén olyasmit is megtapasztalhatnak, amire korábban még nem volt példa – közölte szerdán az iMeteo meteorológiai portál.

Extrém vihar közelít Európa felé
Fotó: TASR - illusztráció

Az Ingunn nevű heves atlanti szélvihar jelenleg a Feröer-szigetekről halad át a Norvég-tengeren, és ma este éri el Norvégiát. Akár 200 km/órás széllökéseket is eredményezhet az észak-európai országban, tehát elérheti a hurrikán erejét.

Már most a legmagasabb szintű riasztások vannak érvényben Norvégia bizonyos részein, a meteorológusok fokozott kárveszélyre és lehetséges sérülésekre figyelmeztetnek.

A portál szerint az ország bizonyos részein már korlátozták a közúti közlekedést, több légi járatot is töröltek. A rendőrség felszólította a lakosságot, hogy ha tehetik, maradjanak otthon.

Némi széllel idehaza is számolnunk kell, de nem kell tartanunk a norvégiaihoz hasonló időtől

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) előrejelzése szerint Szlovákiában is kissé megerősödik a légmozgás az elkövetkező napokban, de közel sem lesz viharos erejű. Csütörtökön legfeljebb 40, pénteken hajnalban maximum 50 km/órás széllökések lesznek.

Jövő héten viszont várhatóan szeles idők lesznek: az SHMÚ hosszú távú előrejelzése szerint csaknem minden nap lesz némi szél, hétfőn és kedden az 50 km/órát is meghaladhatja a széllökések ereje.


(parameter)