„Ez abszurd, már elegem van belőle” – Čaputová jogi lépéseket fontolgat a hazugságok miatt

2022. február 2. - 14:12 | Belföld

Ha Szlovákia területén nem lennének NATO-csapatok, gyengébb pozícióban lenne, mint a szomszédai – jelentette ki szerdán Zuzana Čaputová államfő a Radio Expres műsorában.

„Ez abszurd, már elegem van belőle” – Čaputová jogi lépéseket fontolgat a hazugságok miatt
Zuzana Čaputová (Fotó: TASR - archív)

„Az érdekünknek kellene lennie beszélni erről a témáról. Ha mindegyik másik országot megerősítenék, bennünket pedig nem, a leggyengébb láncszemmé válnánk“ – tette hozzá a köztársasági elnök.

Az államfő hétfőn egyeztetett a téma kapcsán Daniel Zmeko vezérkari főnökkel is, akinek ugyancsak nem lenne ellenére a NATO-csapatok jelenléte. Čaputová emlékeztetett, hogy Szlovákiában a NATO-katonák lehetnek például csehek is.

Az államfő szerint az, hogy a szlovák állampolgárok nagy része inkább Oroszország felé hajlik, természetes.

"Különbséget kell viszont tenni Oroszország, mint egy csodálatos és gazdag történelemmel rendelkező ország, és Putyin elnök lépései között" – mondta a rádióban.

A köztársasági elnök szerint nem találtak "nyomós indokokat", amelyek miatt a szlovák-amerikai védelmi megállapodás nem lenne összhangban a szlovák alkotmánnyal. Elmondta, egy ügyvédcsoporttal is áttanulmányozta a megjegyzéseket, köztük a főügyész véleményét is, de az elnök szerint nem találtak olyan indokokat, amelyek miatt a szerződés alkotmányba ütközne.

„A védelmi szerződéssel kapcsolatos aggodalmak feleslegesek” – húzta alá, hozzátéve, egy keretdokumentumról van szó, külföldi csapatok Szlovákiában való bármely jelenlétét pedig továbbra is jóvá kell hagynia a parlamentnek. Amennyiben a jelenlegi vagy leendő kormány gyakorlati szintre viszi a megállapodást, az elnök szerint be kell tartaniuk az általa csatolt értelmezési záradékot. Egyúttal megjegyezte, nem tartaná helyénvalónak, ha a népszavazás biztonságpolitikai kérdést tartalmazna.

A műsorban Čaputová ismét bírálta Maroš Žilinka főügyészt a moszkvai útja miatt. „A főügyész úr az önreflexió szempontjából nem értette meg a kritikahullámot, amely az útját követte” – fogalmazott.

A köztársasági elnök egyúttal kijelentette, jogi lépéseket fontolgat azokkal a politikusokkal szemben, akik az amerikai nagykövetség ügynökeként beszélnek róla.

„Ez abszurd, már elegem van belőle. Az ilyen kijelentések hazugságok, és meggyőződésem, hogy az emberek, akik ezt állítják, tudják, hogy hazudnak” – tette hozzá.

Čaputová a Radio Expres műsorában arról is beszélt, hogy a szlovák kormány egyeztet Ukrajnával a lehetséges segítségnyújtásról, az ukránok azonban egyelőre még nem pontosították, hogy ez milyen formában történhetne. „A szimbolikus segítségnek is van jelentősége számukra” – mondta, hozzáfűzve, szerdán találkozott az ukrán nagykövettel.


(DenníkN)