"Ez az arrogancia csúcsa" - Majský megint nem jött el a tárgyalására, nélküle hoznak döntést

2020. július 29. - 11:31 | Belföld

A Legfelsőbb Bíróságon szerdán folytatódik Jozef Majský fellebbezésének megtárgyalása, ő azonban ismét nem jelent meg, és nem is küldött a szlovák hatóságoknak igazolást - számolt be róla az Aktuality. Majskýt korábban 9 évre ítélték első fokon a BMG/Horizont-perben, ő azonban fellebbezést nyújtott be, ezért az ítélet nem emelkedett jogerőre. Azóta pedig folyamatosan távolmaradt a tárgyalásoktól és nem ment bele, hogy távollétében folytassák a pert.

"Ez az arrogancia csúcsa" - Majský megint nem jött el a tárgyalására, nélküle hoznak döntést
Jozef Majský (Archív felvétel - TASR)

Ján Šanta ügyész szerint ez az arrogancia csúcsa, és jelezte a szenátus felé, hogy nem tudja elképzelni, hogy ennek fényében ne folytassák a tárgyalást, a bíróság pedig ezután arról döntött, hogy Majský távollétében is folytatják.

Jozef Majskýt június közepén a cseh Šumperk kórházában vonta őrizet alá a helyi rendőrség, miután a Legfelsőbb Bíróság elfogatóparancsot adott ki ellene. Pillanatnyilag folyamatban van ellene a kiadatási eljárás Csehországban.

A tárgyalást eredetileg július 1-jére tűzték ki, de ügyvédje, Peter Filip szavai szerint egy nappal korábban operálták, és akkor nem tudott megjelenni a tárgyaláson. Majský egyébként a kiadatási eljárás ellenére dönthet úgy, hogy eljön.

Šanta emlékeztetett is arra, hogy az ügyvédje jelezte a bíróságnak Majský címét, aki állítása szerint egy ostravai barátja lakásában lakik.

"Hazaengedték a kórházból, magánlakcímen tartózkodik, tehát evidens, hogy már nincs szüksége kórházi ellátásra. Amennyiben ambuláns kezelésre van szüksége, a törvény értelmében azt is jeleznie kell a bíróságnak. Ő viszont úgy döntött, hogy nem lép kapcsolatba a szlovák féllel" - fogalmazott az ügyész.

A délelőtt folyamán a tárgyaláson Šanta ügyész a korábbi ítélet megerősítését javasolta, tehát a 9 év letöltendő börtönt, míg Peter Filip védence felmentését a vádpontok alól. 11.45-kor születhet meg az ítélet.

Ján Šanta

Majský ügyében másfél év elteltével következett be a mostani fordulat, miután 2019 márciusában a Legfelsőbb Bíróság felfüggesztette a vele szemben folyamatban lévő eljárást, mégpedig azzal az indokkal, hogy súlyos betegsége miatt nem lehet őt bíróság elé állítani. Ügyvédjén keresztül ugyanis rendszeresen orvosi igazolásokat küldött.

Šanta ebbe nem törődött bele, és két alkalommal is a per folytatását kérelmezte, de csak harmadjára járt sikerrel, amikor megváltozott a bírósági szenátus összetétele. Tagjai nem cserélődtek le, csupán januártól Gabriela Šimonová helyett már Alena Šišková lett az elnöke. Ő tűzte ki a tárgyalás időpontjának a mai napot és adta ki Majský ellen az elfogatóparancsot.

Amit a BMG/Horizont ügyről tudni kell

A Horizont Slovakia és a BMG Invest voltak a legnagyobb nem banki pénzintézetek, melyek a 2000-es évek elején csődbe mentek. Annak idején rendkívül magas kamatokkal csábították az embereket, jóval magasabbat kínáltak, mint a hagyományos bankok. Bizonyos feltételek teljesülése esetén például akár 48%-ot is ígértek.

A cégek atyja a kassai vállalkozó, Vladimír Fruni volt, aki korábban külföldről importált gyümölcsöt és élelmiszert, adósságai miatt azonban ez a vállalkozása 1997-ben csődbe ment. Két évvel később vásárolta fel a Horizont Slovakiát és a BMG Investet.

A média annak idején is figyelmeztetett, hogy az ilyen üzlet hosszú távon nem fenntartható, Fruni viszont mindenkit az ellenkezőjéről győzködött. Arra hivatkozva közölte, hogy hamarosan haszonhoz jutnak a nála befektetők, hogy több társaságot is felvásárolt, köztük a Marshal Buss nevű brit autóbuszgyártót, romániai és horvátországi fogadóirodákat, tévétársaságokat és nyomtatott sajtótermékeket. Ezek sem voltak képesek azonban olyan szintű hasznot termelni, hogy Fruni vissza tudja fizetni az ígért kamatokat.

2001-ben tönkrement a két pénzintézet, a BMG és a Horizont. Ekkor mindkettő Vladimír Fruni és társai, a társai, Marián Šebeščák és František Matík nevén volt, tőle vásárolta meg a cégeket Jozef Majský. Ő azonban a vád szerint strómanként vette igénybe Dávid Brtvát és Patrik Pachingert, és utóbbiak voltak azok, akik hivatalosan eljártak a pénzintézetek nevében.

Miután a két társaság becsődölt, nyoma veszett 170 ezer szlovákiai mintegy 62,78 milliárd koronás (közel 2 milliárd eurós) spórolásának. A Horizont korábbi kliensei a csődeljárás folyamán a megtakarításaiknak csak a 4,5%-át kapták vissza, összesen kb. 15,2 millió eurót.

Az ügyész később 488 millió koronára becsülte a kárt, további 40 milliós kárt állapított meg azzal, hogy ezt az összeget Brtva készpénzben vitte el egyenesen Majskýnak.

A kiszabott büntetések

A Horizont-ügyet a Specializált Büntetőbíróság 2007 januárjában zárta le. Vladimír Frunit és František Matikot 11,5 évre, míg Marián Šebeščákot egyedüli bűntársként 8,5 évre ítélték. Utóbbi az ügy koronatanúja volt, Fruni és Jozef Majský ellen is tanúskodott. 2007 decemberében feltételesen szabadlábra helyezték, a bíróság indoklása szerint megjavult. 2012-ben hunyt el.

Matikot 2015-ben fogták el Szerbiában, 13 évig volt szökésben, 2016-ban ítélték el jogerősen.

Jozef Majskýt 2015-ben 9 évre ítélte első fokon a Specializált Büntetőbíróság, jogerős döntés azonban az ő ügyében máig nem született. Akár 15 évre is ítélhetik.

Vladimír Fruni kilenc évet töltött börtönben 2011-ben szabadult, 2017-ben halt meg.

Brtva és Pachinger ügyét szintén lezárták, az egyiket kilenc, a másikat hét év letöltendőre ítélték, mégpedig jogerősen. Büntetésük nagy részét már letöltették előzetesben, Brtvát 2018-ban pedig szabadlábra helyezték, miután ezt kérvényezte. Pachingert 2018 nyarán tartóztatták le, az ő szabadlábra helyezési kérelmét viszont elutasították.

(TASR/Aktuality/parameter)