Ez az ország történelme legnagyobb fegyverüzletét kötötte meg a háború miatt

2022. július 28. - 13:55 | Külföld

Dél-Korea történelme legnagyobb fegyverüzletét kötötte meg Lengyelországgal, a kelet-ázsiai ország ezzel közvetett módon az ukrajnai háborúnak is fontos szereplőjévé vált - adja hírül a Szabad Európa

Ez az ország történelme legnagyobb fegyverüzletét kötötte meg a háború miatt
Fotó: Pixabay/illusztráció

Szerdán Lengyelország egy olyan keretmegállapodást írt alá melynek értelmében több mint 1600 páncélos és önjáró löveget, illetve csaknem 50 vadászgépet vásárolna Dél-Koreától.

Az európai ország mindezt azért teszi, mert a háború kezdete óta 1,7 milliárd dollárnyi fegyvert és egyébb eszközt adott át Ukrajnának, amelyet most pótolnia kell.

„Az ukrajnai háború ösztönzőként hat a dél-koreai hadiipar számára. A dél-koreai ajánlatok iránti érdeklődés még élénkebb lehet, ha számba vesszük a NATO keleti tagállamainak csalódottságát Németország hozzáállásával kapcsolatban”

– vélekedett Oskar Pietrewicz, a Lengyel Külügyi Intézet elemzője.

A Koreai Export-Import Bank friss tájékoztatása szerint az ország fegyverexportjának értéke tavaly hétmilliárd dollár volt, ami rekordnak számít, ez azonban még így is jelentősen elmaradhat az ideitől.Bár ezt nem erősítették meg hivatalos forrásból, csupán a vadászgépek eladása mintegy hárommilliárd dolláros üzlet lehet - írja a Szabad Európa.

(Szabad Európa)