"Ez az utolsó esélyünk, különben jön a lockdown" - üzente Matovič

2020. október 12. - 07:59 | Belföld

Igor Matovič (OĽANO) a Központi Válságstáb vasárnapi ülését követően mondta azt, hogy a most meghozott szigorító intézkedések azt jelentik, hogy Szlovákia megpróbálja behúzni a vészféket, ha viszont ez sem jön be, akkor az ún. lockdown vár ránk, ami azt jelenti, hogy teljesen lezárják az országot és bezárnak mindent. 

"Ez az utolsó esélyünk, különben jön a lockdown" - üzente Matovič
Fotó: TASR
Kapcsolódó cikk:
Hatnál több ember nem gyülekezhet egy helyen - erről dönt hétfőn a kormány

Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter szerint abban az esetben, ha az emberek bizonyos része nem hagy fel felelőtlen viselkedésével, akkor a mostani intézkedések sem lesznek elegendők. Beszélt arról is, hogy a vírus reprodukciós értéke pillanatnyilag 1,43, ami azt jelenti, hogy nagyon gyorsan terjed és duplázódik a fertőzöttek száma. Nyáron ehhez képest 1,15 volt, és az a céljuk, hogy újra ezt a számot érjék el.

Matovič közlése szerint a most bevezetett intézkedések addig maradnak érvényben, amíg a jól ismert hétnapos mozgó medián nem csökken 500 alá. Ez azt jelenti, hogy hét nap leforgása alatt legalább négy napon 500 alatt kell maradnia a fertőzések napi esetszámának. "Mindez a mi kezünkben van, tegyünk meg mindent, hogy minél előbb elérjük" - mondta.

A kormányfő az egészségügyi miniszterhez hasonlóan megerősítette, hogy tárgyalni kívánnak a Szlovák Püspöki Karral arról, hogy a mindenszentekkel szokásos mobilitást csökkentsék. Matovič szavai szerint a célja, hogy a halottainkról való megemlékezést elhalasszuk későbbre, amikor a temetők tömeges látogatása már kevesebb kockázattal jár. Azt üzente, lehetőleg kevesebbet utazzunk. "Ellenkező esetben előfordulhat, hogy legközelebb nem egy, hanem több sírt kell már látogatnunk" - fogalmazott.

(TASR)