Ez a baj az iskoláinkkal!

2020. január 24. - 12:43 | Belföld

Az átgondolatlanul bevezetett változásokat tartja az oktatásügy fő problémájának az emberek 43 százaléka, majd a rossz tankönyvek (30%) és a rossz műszaki felszerelés (29%) következik. Ez a Focus 2019 decemberében készült felméréséből derült ki, melyet 1008 megkérdezett bevonásával végzett az ügynökség a PS-Spolu  megrendelésére.

Ez a baj az iskoláinkkal!
Illusztráció (Pixabay)

„Szerencsére már a széles nyilvánosság is érti, hogy az oktatásügyet nem szabad elhanyagolni, sőt politikai prioritásként kell kezelni” – mondta Oľga Gyárfášová szociológus a felmérés eredményei kapcsán.

A lakosság csupán 16 százaléka gondolja, hogy az oktatásügyben jó irányba mennek a dolgok, 38 százalék ennek ellenkezőjét gondolja, 42 százalék szerint pedig az oktatásügy egy helyben topog.

A válaszadók szerint a legfontosabb az lenne, hogy az iskola általános műveltséget és áttekintést adjon a gyerekeknek, olyan felnőtteket neveljen belőlük, akik magabiztosan tudnak tájékozódni az életben, és természetesen nagyon fontos az idegen nyelvek oktatása. A válaszadók több mint 70 százaléka nevezte „nagyon fontosnak” e felsorolt három területet.

Ezzel szemben csak a lakosság 11 százaléka gondolja, hogy az alap- és középiskolák megfelelően felkészítik a gyerekeket az életben való eligazodásra.

TASR

Címkék: iskola, oktatásügy, Focus