„Ez bizony nem fáklyásmenet” - rosszabb helyzetben van a szlovák gazdaság, mint azt eddig gondolták

2023. október 5. - 14:18 | Belföld

Jövőre 2,7 százalékkal nőhet Szlovákia gazdasága - jelentette ki csütörtökön Peter Kažimír, a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) elnöke a jegybank középtávú prognózisának ismertetésekor. Ez rosszabb becslés, mint arra korábban számítottak. A jegybank idén két számjegyű, 10,9%-os inflációra számít.

„Ez bizony nem fáklyásmenet” - rosszabb helyzetben van a szlovák gazdaság, mint azt eddig gondolták
Fotó: TASR

„Ez bizony nem fáklyásmenet. Csökkentenünk kellett a gazdasági növekedés ütemére vonatkozó előrejelzést, igaz, az inflációt érintőt is, azonban az utóbbi még mindig elfogadhatatlan hosszabb távon” – részletezte a jegybank elnöke.

Az idei évre a jegybank nem csökkenti a növekedési becslést, mivel a szlovák gazdaság a vártnál jobban teljesített az első félévben. A jövő év azonban Kažimír szerint már "kevésbé lesz rózsás".

Kažimír szerint a probléma forrása a nemzetközi színtéren keresendő, de természetesen a hazai fogyasztás is befolyásolja.

Annak ellenére, hogy az infláció Szlovákiában már augusztusban egy számjegyű szintre süllyedt, az NBS továbbra is közel 11 százalékos értékre számít az egész évre vonatkozóan. Jövőre várhatóan 6% alá süllyed, ez azonban még mindig magas szint. A standard szintre való visszatérést 2025-re becsülik, amikor az átlagos infláció 3 százalék körül alakulhat.

A jegybankelnök szerint jó hír az infláció vártnál gyorsabb csökkenése és a várható dinamikus bérnövekedés. Másrészt a bérek növekedése még mindig elmarad a drágulások mögött.

„Ezért arra számítunk, hogy idén is átlagosan 1,2 százalékkal csökkennek a háztartások reáljövedelmei. Valószínűleg a jövő évig kell várnunk a reálbérek valódi pozitív növekedésére" - jelentette ki Kažimír.

Emlékeztetett arra, hogy a gazdaság alakulása bizonyos mértékig az Európai Központi Bank (EKB) monetáris politikájának szigorításának is a következménye.


(TASR)