„Ez a díj mindenkié, aki dolgozik, alkot és teremt ebben a városban” – Pro Urbe-díjat kapott Antal Ágota és Lépes György

2023. április 23. - 08:00 | Régió

Antal Ágota korábbi dunaszerdahelyi képviselő és kultúraszervező kitüntetését azoknak ajánlotta, akik a városban bármilyen területen dolgoznak, Lépes György korábbi futballista és futballedző pedig abbéli reményét fejezte ki, hogy 45 évnyi munkával sikerült több ezer dunaszerdahelyi gyereket jobb emberré tenni. Hájos Zoltán polgármester ehhez képest a progresszív liberális ideológia bomlasztó hatásait és a globális hatalmak törekvéseit fejtegetve üdvözölte a jelenlévőket.

„Ez a díj mindenkié, aki dolgozik, alkot és teremt ebben a városban” – Pro Urbe-díjat kapott Antal Ágota és Lépes György
Antal Ágota (Fotók: Cséfalvay Á. András)

Idén 14. alkalommal adták át a városi díjakat Dunaszerdahelyen, immár több éve hagyományosan a Szent György-napok részeként. Az eseményen Hájos Zoltán mondott ünnepi beszédet, melyben felhívta a figyelmet arra, hogy ilyenkor emlékezünk meg arról is, hogy Dunaszerdahely egyesült a többi városrésszel, éppen ezért nem is lehetne alkalmasabb nap a kitüntetések átadására. „Akik ma díjakban részesülnek, egytől egyig olyan személyek, akik évtizedeken át gazdagították városunk szellemi életét” – szögezte le.

Meghatározónak ítélte közösségépítő szerepüket, majd tett egy igencsak bonyolult kitérőt, és arról kezdett elmélkedni, hogy a progresszív liberális ideológia hogyan célozta meg a közösségek és érdekképviseletek felbomlasztását, „hogy egyénekre lebontva könnyebben befolyásolhassák azokat, mert önmagában az egyén sokkal inkább befolyásolható és sebezhető, mint a közösség tagjaként”.

Beszélt a globális gazdaság irányítóiról, akiknek szerinte ez a törekvés igencsak megfelel, mert ők is haszonélvezői lehetnek az elszigetelt személyekre bomló társadalomnak, „mert hisz az egyént nemcsak a fogyasztásra tudják sarkallni, hanem olyan politikai játszmákat is végre tudnak hajtani, amelyek túlmutatnak a józan ész határán”, és szerinte ennek lehetünk tanúi az EU egyes intézkedései során.

Már ilyen messze járt, mikor hirtelen visszakanyarodott, és „mindezek fényében” meghatározónak nevezte, hogy Dunaszerdahely mintegy 750 ezer eurót oszt szét évente a DAC futball- és kézilabdaklub, valamint helyi kulturális és civil szervezetek között, amivel a közösségeket támogatja.

Nos, de térjünk rá a díjazottakra. Idén nem érkezett jelölés a város díszpolgárának címére, a társadalmi és a művészeti közéletben végzett sokoldalú tevékenysége, valamint a több évtizedes városi képviselői munkája elismeréseként viszont Pro Urbe-díjjal jutalmazták Antal Ágotát.

Antal Ágota 1998-tól egészen az előző választási ciklus végéig, 2022 őszéig, 24 éven keresztül megszakítás nélkül volt a városi képviselő-testület tagja. Rendszerint a városvezetésnek és az aktuális polgármesternek tükröt tartva, annak kritikusaként gyakorolta képviselői mandátumát.

Több alkalommal indult Dunaszerdahely polgármesteri címéért is, 2006-ban pedig mindössze néhány tucatnyi szavazattal maradt le a győzelemről Pázmány Péterrel szemben. A választások eredményét ugyanakkor megtámadta az Alkotmánybíróságon, amely szerv pedig hosszú idő után visszaéléseket megállapítva neki adott igazat.

Civilként elvitathatatlan érdemeket szerzett a város kulturális életének fellendítésében, a Városunkért PT vezetőjeként ugyanis 2004-től szinte minden évben megrendezte a Tündérkert Fesztivált, egészen 2021-ig. Képviselőként és aktív civilként kezdeményezője volt emellett a rózsaligeti rózsakert létrehozásának.

Antal Ágota a díj átvétele után köszönőbeszédében a közösség jelentőségét hangsúlyozta.

„Én hiszek a közösségben, hiszem, hogy az értékek, az egyetemes hagyományok mágnesként vonzzák, terelik össze az embereket, és ilyen közösségben lehet élni, teremteni, alkotni – húzta alá. – Ez a díj attól, hogy én veszem át, nemcsak az én díjam. Mindenkié, aki csendben, minden nap végzi a munkáját, a teendőjét. Én se tettem másképp, csak néha hangosabban és látványosabban. Mindenkinek ajánlom ezt a díjat, aki dolgozik, alkot és teremt ebben a városban.”

A másik Pro Urbe-díjat idén a sport területén folytatott tevékenységéért Lépes György egykori futballistának és futballedzőnek ítélték oda. Lépes György Nyárasdon született 1953-ban, középiskolai éveiben pedig a pozsony Inter ifjúsági labdarúgó csapatában játszott, mellyel 1969-bn korosztályos bajnokok lettek Csehszlovákiában. Ezt követően Csehszlovákia korosztályos válogatottjában is játszott. A főiskola mellett focizott Nyitrán, majd Vágsellyén, 1976-ban pedig az akkor kerületi bajnokságban szereplő DAC-hoz csatlakozott, mellyel 1980-ban a szlovák nemzeti bajnokság I. osztályába jutott fel, ahol aztán 33 mérkőzést játszott. Aktív futballkarrierjét Bősön fejezte be.

Ezt követően munkája mellett a Dunaszerdahelyi járás egyes csapatait edzőként irányította, valamint segédkezett a dunaszerdahelyi sportosztályok kialakításában. Dolgozott a dunaszerdahelyi MFK és FK 2007 csapataival, majd a DAC-hoz igazolt, és máig annak ifjúsági igazgatója.

Lépes György köszönőbeszédében már elhunyt egykori kollégáira, Takács Istvánra, Lénárt Lászlóra és Lázár Györgyre hívta fel a figyelmet, akik nélkül szerinte ő sem állhatna most itt.

„Több ezer gyerek futballkarrierjét próbáltuk elindítani, Bízom benne, hogy a 45 éves munkámmal sikerült hozzájárulni több ezer szerdahelyi gyerek testi-lelki fejlődéséhez és jobb emberré válásához” – hangsúlyozta.

Dunaszerdahelyen a fiatal tehetségeket Pro Urbe Juvenis-díjjal tüntetik ki, idén – 2018 után először – Mórocz Virágot jutalmazták. Mórocz Virág jelenleg a Liszt Ferenc Egyetemen folytat tanulmányokat mesterfokon. Énekesnőként azzal hívta fel a figyelmet magára, amikor 2020 karácsonya előtt a YouTube-on közzétette Franz Schubert Ave Mariájának saját feldolgozását. 2021 karácsonya alkalmából, még mindig a covid-időszakban a Pécsi Egyetem rektorának meghívására egy karácsonyi koncerten énekelt online, 2021 őszén pedig a tatabányai városi szimfonikus zenekar karmestere, művészeti vezetője, Roman Géza felkérésére a zenekar gálakoncertjén énekelt szólistaként. A tatabányai szimfonikusokkal abban az évben már együtt dolgozott a zenekar Ady Endre megzenésített verseiből álló koncertsorozatán, 2022-ben pedig ismét Ady-esten lépett fel, de immár a Szlovák Nemzeti Színház zenekarával, illetve a Capella Istropolitana kamarazenekarral, melynek karmestere Cseh Tamás, a Szlovák Nemzeti Színház brácsása volt. Mórocz Virág álma, hogy operaénekesnő legyen.

„Elsősorban a jóistennek vagyok hálás, hogy megtalálhattam ezt az utat. Ahogy Kodály is mondja, teljes lelki élet zene nélkül nincs. Vannak a léleknek régiói, amelybe csak a zene tud belevilágítani” – fogalmazott.

A Pro Educatione-díjjal idén Erős Violát, az Október utcai óvoda óvónőjét tüntetik ki. Erős Viola 1981-től dolgozik óvónőként, 1994-től az Október utcai intézményben. 41 éves pályafutása során kimagasló érdemeket szerzett a gyermekek nevelésében, a munkához való emberi hozzáállása pedig kitűnő pedagógussá teszi. Munkatársai felelősségteljes, aktív, a munkáját magas színvonalon végző óvónőként írják le, aki szívesen segít mind a kollégáinak, mind a gyerekeknek, és professzionalitásával kivívta tiszteletüket és megbecsülésüket. Éveken keresztül az iskolatanács koordinátoraként is tevékenykedett, valamint kollégáit képviseli a szakszervezetben.

Erős Viola az Október utcai óvoda igazgatónőjének, Pázmány Annamáriának köszönte meg a jelölést, valamint kollégáinak és a képviselőknek is a támogatást.

„Egy magyar óvodában, egy néphagyományokat őrző óvodában dolgozni nagyon hálás feladat, ugyanis a gyerekekkel való foglalkozás és a néphagyomány őrzése az elsődleges feladatunk. Kolléganőimmel nagy hangsúlyt fektetünk a gyerekek identitástudatának erősítésére, a magyar mesevilággal, néphagyománnyal, népmesével, néptánccal, versekkel, gyermekjátékokkal” – húzta alá.

(SzT)