„Ez egy nehéz és fájdalmas beavatkozás” – így kötik rá a pácienst a lélegeztetőgépre (VIDEÓ)

2020. október 28. - 10:49 | Belföld

Az utóbbi hetekben jelentősen nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Szlovákiában, ezzel együtt pedig a kórházakban kezelt páciensek, valamint a mesterséges lélegeztetésre szorulók száma is. Az egészségügyi minisztérium megosztott egy videót, amelyben Jakub Vallo aneszteziológus bemutatja, hogyan is kötik rá a pácienst a lélegeztetőgépre.

Első lépésként a szájon keresztül bevezetnek egy csövet a légcsőbe, ehhez pedig egy csákányra emlékeztető gégetükröt használnak. Az aneszteziológusnak a hangszálakon keresztül kell bevezetnie a csövet a légcsőbe.

Vallo szerint ez nem egyszerű művelet, és azt mondják, hogy az orvosnak 500-szor ki kell próbálnia, hogy tökéletesen el tudja végezni. A cső bevezetése fizikailag is megterhelő feladat, ugyanis az orvosnak az egész nyaki részt meg kell emelnie.

„A cső bevezetése a hangszálakon keresztül nagyon fájdalmas procedúra. Éppen ezért a páciensnek altatásban kell lennie, és megfelelő mennyiségű fájdalomcsillapítót kell kapnia” – magyarázza Vallo.

Ha a cső megfelelően a helyére került, a végét rákötik a gépre vagy egy lélegeztető ballonra, amely pumpálásával levegőt juttatnak a páciens tüdejébe.

A legfrissebb adatok szerint Szlovákiában 1231 személyt ápolnak a kórházakban, közülük 1087-en koronavírusosak. Intenzív osztályon 82-en vannak, 113-an pedig mesterséges lélegeztetésre szorulnak.


-para-