„Ez a felállás olyan eredményeket hozhat, amelyekre a társadalmunk régóta vár“

2022. január 12. - 13:35 | Belföld

A rendőrség történetében először angolul is tud kommunikálni az országos rendőrfőkapitány, valamint a két helyettese – jelentette ki szerdán Hamran István ideiglenesen megbízott országos rendőrfőkapitány, aki bemutatta a rendőrség és a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) új vezetését.

„Ez a felállás olyan eredményeket hozhat, amelyekre a társadalmunk régóta vár“
Fotó: TASR

Mint ismert, kedden kinevezték Branko Kiššt és Damián Imrét rendőrfőkapitány-helyettesekké. Előbbi lesz az első helyettes. A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökséget (NAKA) Ľubomír Daňko fogja vezetni. Mindannyiuknak felsőoktatási végzettségük van, rendőrakadémián tanultak.

„Ez az felállás olyan eredményeket hozhat, amelyekre a társadalmunk régóta vár“ – jelentette ki a szerdai sajtótájékoztatón Hamran.

Ľubomír Daňko a Tisztítótűz (Očistec) rendőrségi ügyet irányította. Hamran szerint mindannyian nagyszerű munkát végeztek. Kiemelte, Daňko kinevezésével jelezni akarja, hogy az ilyen emberek megérdemlik az elismerést és az előléptetést.

Branko Kišš 26 éves rendőri tapasztalattal rendelkezik, az utolsó hónapokban pedig a NAKA élén volt. Nyomozóként a szervezett bűnözés elleni hivatalnál dolgozott.

Damián Imre Hamran régi kollégája, az idegenrendészeti hivatalban dolgozott menekültügyi és migrációs szakértőként.

Hamran szerint a rendőrség több tisztviselőjével is felfüggesztik a közös munkát, mert nem bízik bennük. Ez vonatkozik a regionális és kerületi struktúrák vezetőségére is. „Mindig azt mondtam, hogy a rendőrséget fentről lefelé kell megtisztítani, máshogy nem lehet” – húzta alá.


Hamran István

Ján Čurillát, a Tisztítőtűz nevű ügy nyomozóját előléptették, a NAKA pozsonyi kirendeltségének igazgatóhelyettese lett. „Čurilla úr a legtapasztaltabbak közé tartozik” – jegyezte meg a rendőrfőnök. A nyomozó továbbra is gyanúsított, Hamran azonban ezzel kapcsolatban megjegyezte, nem a főügyészség fogja meghatározni a rendőrség személyi politikáját.

A Kuciak-gyilkosság nyomozóját, Peter Juhást is előléptették, a NAKA nyugati osztályának igazgatóhelyettese lett. A rendőrfőnök kiemelte, a fellebbviteli bíróság egyértelművé tette, hogy a meggyanúsításuk jogellenes, ezért érthetetlen számára, hogy a főügyészség mire vár.


(TASR/DenníkN)