Ez a leggyakoribb oka Szlovákiában, hogy koronavírustesztet végeznek valakin

2020. július 7. - 07:45 | Belföld

Szlovákiában a 27. héten összesen 8491 személyt teszteltek le. 72 személy tesztje lett pozitív (0,85%). Nyolc bányász szervezetében is kimutatták a vírust, Csehországban.

Ez a leggyakoribb oka Szlovákiában, hogy koronavírustesztet végeznek valakin
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A COVID-19-vizsgálat leggyakoribb oka, hogy a tesztalany külföldön járt, vagy pedig igazolt koronavírus-fertőzöttel érintkezett.

Erről Mária Avdičová, a Besztercebányai Regionális Közegészségügyi Hivatal (RÚZV) epidemiológiai osztályának vezetője tájékoztatott hétfőn.

A legtöbb új esetet, 19-et Zsolna megyében vették nyilvántartásba, közülük 14-et a Čadcai járásban. A sorban a második Pozsony megye volt 17 új esettel, ebből 14-et Pozsonyban diagnosztizáltak. Trencsén megyében, a Privigyei járásban (Prievidza) 15 új esetet vettek nyilvántartásba.

Besztercebánya megyében 13 új esetet regisztráltak, nyolcat a Nagyrőcei járásban és ötöt a Rimaszombati járásban. Eperjes megyében 11, Nyitra megyében és Nagyszombat megyében 2-2 új esetben mutatták ki az új típusú koronavírus-fertőzést. Kassa megyében egy új fertőzöttet találtak.

35 esetben hozták be külföldről a vírust. Csehországhoz 16, Ukrajnához és Nagy-Britanniához 4-4, Magyarországhoz és Szerbiához 3-3, Svájchoz kettő, Franciaországhoz, Macedóniához és Hollandiához pedig egy-egy ilyen eset köthető.

52 esetben a betegség tünetmentes volt.

A férfiak esetében a legtöbb új fertőzött a 25 és 34 éves, illetve a 35-44 éves korosztályból került ki. A nők esetében a legtöbb új megbetegedés a 25-34 éves és a 45-54 éves korosztályhoz köthető.

Avdičová elmondása szerint minden esetben elvégezték az epidemiológiai vizsgálatot, feltérképezték a kontaktokat, elrendelték a karantént és betervezték a laboratóriumi vizsgálatot. Az előzetes adatok szerint összesen 660 kontaktot térképeztek fel.


(TASR)

Címkék: koronavírus