Ez a leghatékonyabb módja, hogy spóroljon a fűtéssel!

2022. november 16. - 14:15 | Belföld

Az energiatakarékosság első lépése az otthoni hőveszteség megakadályozása kell, hogy legyen – mutatott rá Branislav Augustín, a Sika cég szakértője.

Ez a leghatékonyabb módja, hogy spóroljon a fűtéssel!
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A hőveszteség úgynevezett hőhidak révén történhet. Ezek Augustín szerint a külső falak, a tető, a padló, az ablakok, bejárati ajtók, valamint egyéb, a tetőbe vagy a falakba beépített objektumoknál keletkezhetnek.

A legegyszerűbb módja annak, hogy kiderítse, hol van a probléma, a hőtérkép készítése, a mérési adatok pedig a javítási, felújítási vagy szigetelési projekt alapjául szolgálhatnak.

Bizonyos helyeken a hőveszteség mérőműszer nélkül is észlelhető, például az ablakok vagy az ajtók körül – ebben az esetben elég lehet, ha a tömítéseket cseréljük. Apróságnak tűnhet, de segíthet, ha a gőzelszívó külső kivezetésére visszacsapó szelepet szerelünk, ezáltal is megakadályozva a hőveszteséget.

Emellett a napi háromi-ötszöri intenzív, huzatos szellőztetés, a helyiségek túlfűtésének mellőzése és a megfelelő páratartalom fenntartása is segíthet, ez utóbbi alacsonyabb fűtési fokozat mellett is növeli a hőérzetet.

A szakember emlékeztetett arra is, hogy ha elmegyünk otthonról, nem előnyös teljesen kikapcsolni a fűtést, mert a helyiségek, falak újrafűtése több energiát igényel, mint a folyamatos temperálás.


(TASR)