Ez a műszív dobog a 47 éves férfiban - Amikor elaltatták, még nem tudták, sikerül-e a műtét

Műszívbeültetést végeztek el egy páciensen a pozsonyi NÚSCH szívkórházban. Ez volt az első sikeres ilyen orvosi beavatkozás Kelet-Európában!

Ez a műszív dobog a 47 éves férfiban - Amikor elaltatták, még nem tudták, sikerül-e a műtét
KATTINTS A FOTÓRA, ÉS KÉPGALÉRIA NYÍLIK! (Fotók: TASR)

A 47 éves szlovákiai férfin november 1-jén végezték el a nem mindennapi, de csupán három órán át tartó műtétet. Állapota két hétig stabilizálódott, egy héttel ezelőtt pedig áthelyezték a sima fekvőbeteg-osztályra, ahonnan hamarosan hazakerülhet.

"A szívdonorra váró páciens életveszélyben volt, és gondos előkészítés után úgy döntöttünk, hogy beültetjük a műszivet. Minden szaktudásunk ellenére sem voltunk biztosak abban, milyen kimenetelű lesz a beavatkozás"

- közölte a NÚSCH klinika sajtótájékoztatóján Michal Hulman, az intézmény elöljárója.

A 47 éves férfi végül jól viselte a beavatkozást, és jelenleg egy kórházi műszer működteti a testébe ültetett műszivet. Amennyiben állapota tovább javul, haza is kerülhet, ám otthon továbbra is egy akkumulátoros gép fogja irányítani a testébe ültetett implantátumot. A páciens továbbra is "igazi" szívbeültetésre szorul, így a sikeres operációt követően is várólistás marad.

A világon a pozsonyi volt az 1741-ik műszívbeültetés, a pozsonyi NÚSCH az első, amely maga mögött tudhat egy ilyen sikeres beavatkozást Kelet-Európában.

A műszív 120 ezer euróba kerül, a páciens kórházi kezelése pedig megközelítőleg 15 ezer eurót tesz ki. A költségeket teljes egészében fedezi az egészségbiztosító.

(TASR)