Ez a nap is eljött: elkezdődött a gyilkossági kísérlettel vádolt exminiszter pere

2019. május 23. - 10:43 | Belföld

Szigorú biztonsági intézkedések mellett csütörtökön elkezdődött Pavol Rusko pere az egyik fővárosi büntetés-végrehajtási intézetben.

Ez a nap is eljött: elkezdődött a gyilkossági kísérlettel vádolt exminiszter pere
Fotó: tasr

A Pozsonyi III. Járásbíróság szenátusa ma kezdi tárgyalni a volt gazdasági miniszter, a Markíza TV korábbi vezetőjének ügyét. Ruskót üzlettársa, Silvia Volzová meggyilkolásának előkészítésével gyanúsítják. Három másik vádlott életfogytiglani büntetését tölti, köztük a szlovák alvilág olyan hírhedt alakjai is, mint Róbert 'Kýbel' Lališ, a Sýkora-klán vezére, Mikuláš Černák, a besztercebányai alvilág többszörös gyilkosságért jogerősen elítélt főnöke, illetve az utóbbi bűntársa, Miloš Kaštan. Hármójukat símaszkos rendőrök vezették a tárgyalóterembe.

Róbert Lališ és Pavol Rusko ártatlanságukat hangoztatják, és az ellenkezőjét az ügyészségnek kell bizonyítania.

Mikuláš Černák robbantotta ki az ügyet két évvel ezelőtt. Akkor a besztercebányai bandafőnök egyik vallomása vezetett oda, hogy a rendőrség vizsgálni kezdte az 1997 őszén történt ügyet. Černák még pár hónapja a közösségi oldalán is reagált Pavol Ruskora: „Rusko akkor járatta le saját magát, amikor 1997-ben beállított hozzánk a cégbe, és megrendelte társa, Sylvia Volzová fizikai likvidálását. Ha ennek az embernek lenne legalább némi szégyenérzete és önreflexiója, akkor az ilyen lépések helyett, amelyekkel csak megpróbálja összezavarni a nyilvánosságot, elnézést kérne Volzová asszonytól.” Állítólag 20-40 millió koronát (azaz mintegy 600 ezer és 1,3 millió eurót) szánt Rusko a kollégája likvidálására.

A tárgyalás azért tartják a pozsonyi büntetés-végrehajtási intézetben, mivel a bíróság épülete nem felel meg a biztonsági követelményelnek. Az ilyen intézkedéseket akkor foganatosítanak, ha a gyanúsítottat különösen súlyos bűncselekménnyel vádolják.

TASR