Ez nem vicc: A hangyák jelenthetik a megoldást a rákos megbetegedések azonosításában

2023. január 26. - 12:25 | Tech

A hangyák képesek érzékelni a rák szagát a vizeletben - írja Sky News egy friss tanulmányra hivatkozva. A rovar hatékony és olcsó módja lehet a jövőben a rák azonosításában.

Ez nem vicc: A hangyák jelenthetik a megoldást a rákos megbetegedések azonosításában
Fotó: TASR

A tudósok azt már korábban is tudták, hogy számos rákfajta megváltoztatja a vizelet szagát. De csak most először sikerült bebizonyítaniuk, hogy a hangyák ezt képesek felismerni.

A kutatók szerint a hangyák biodetektorként is használhatóak.

"Könnyen kiképezhetőek, gyorsan tanulnak, nagyon hatékonyak és nem drága a tenyésztésük"

- mondta a tanulmány szerzője, Patrizia d'Ettorreová. a párizsi Sorbonne Egyetem kutatója.

A tanulmány részeként a tudósok 70 rabszolgahangyának mutattak két vizeletmintát: az egyik egészséges egerektől, a másik rákos megbetegedésben szenvedő rágcsálóktól származott . Három kísérlet után a hangyák meg tudták különböztetni az egészséges egyének vizeletének szagát a rákszagú vizelettől. A tudósok szerint ennek az az oka, hogy nagyon érzékeny szaglórendszerük van.

kormos rabszolgahangya - Formica fusca

kormos rabszolgahangya (izeltlabuak.hu)

A további kutatások részeként a tudósok azt szeretnék kideríteni, hogy a hangyák képesek-e ugyanezt megtenni az emberi vizelettel. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a kutyák is képesek erre, ha folyamatosan tanítják őket.

Vannak olyan elektronikus eszközök is, amelyek vizeletmintákból képesek kimutatni bizonyos típusú rákokat – például hólyag-, mell- vagy prosztatarákot. Az emberi orr azonban nem képes így érzékelni a rák szagát.


(ČTK)