Ez a szlovák bírósági végrehajtó egy reggel arra ébredt, hogy ő a Terminátor

2016. május 18. - 15:45 | Belföld

Összehívnák a parlament emberjogi bizottságát, nyilatkozott két miniszter is.

Ez a szlovák bírósági végrehajtó egy reggel arra ébredt, hogy ő a Terminátor
Fotó: TASR

Ján Richter (Smer) munkaügyi miniszter szerint a zsarnócai járásbeli Brehy község alapiskolájában történt eset kezelése nem volt professzionális. "Emberileg nagyon-nagyon sajnálom. Meg kell mondani, hogy egyáltalán nem professzionális szinten kezelték az ügyet, és ennek nem szabad megismétlődnie" - fogalmazott.

Véleménye szerint a jelenlévő illetékes gondozónak közbe kellett volna lépnie, hogy a hivatalnok ne okozzon ekkora traumát. "Még ha ez bizonyos mértékben minden esetben traumát is jelent, végrehajtható kulturális módon is, nem a gyerekek szeme előtt, előzetes bejelentés alapján. Hogy az egész folyamatot felügyelhessék, és professzionális színvonalon folyjon" - jegyezte meg.

Elmondta azt is, hogy az esetről már beszélt Lucia Žitňanská igazságügyi miniszterrel. "Olyan intézkedéseket kell meghozunk, melyek megszabják a gyakorlati fellépést, mivel sajnos az élet a későbbiekben is megteremthet ilyen körülményeket" - szögezte le.

Nem kívánta kommentálni a bírósági végrehajtó tettét, ám amellett foglal állást, hogy ilyen esetekben a szociális dolgozó megakadályozhassa a bírósági végrehajtást. "Számunkra mindig is a gyermek érdeke a legfontosabb, nem is beszélve arról, hogy egy bizonyos fokú traumát azok a gyerekek is átéltek ezzel, akik az osztályban voltak" - fogalmazott.

Žitňanská szerint a bírósági végrehajtó fellépése helytelen és elfogadhatatlan. Úgy véli, hogy megsérthette ezzel az ilyen esetekre érvényes előírásokat. "Bárkinek, aki bírósági döntést hajt végre, észlelnie kell az eset érzékenységét, és azt olyan módon biztosítani, hogy a gyermeket a lehető legkisebb trauma érje, és hogy a környezetében lévők ezzel ne kerüljenek kapcsolatba" - hangsúlyozta.

A miniszter elvárja, hogy az illetékes bíróság elnöke levonja a következtetéseket. Egyúttal elmondta, hogy a minisztérium elkészíti a vonatkozó rendelet módosítását, hogy az mielőbb a törvényhozás elé kerülhessen. Mint mondta, szeretné ismét visszahozni a családügyi bíróságok fogalmát, tehát hogy bizonyos bírók erre a területre specializálódjanak.

Az esettel foglalkozni kezdett a Legfőbb Ügyészség is. Andrea Predajňová szóvivő megerősítette, hogy René Vanek, a főügyész első helyettese utasításba adta a besztercebányai kerületi ügyésznek, hogy büntetőjogi és egyéb szempontokból is vizsgálják meg a történteket.

Ellenzéki parlamenti képviselők az emberjogi bizottság összehívását sürgetik, melyre meghívnák Lucia Žitňanská (Híd) igazságügyi és Ján Richter (Smer) munkaügyi minisztert, emellett kérdőre vonják Viera Tomanová (Smer) gyermekjogi biztost, hogy miért nem foglalt állást ez idáig az ügyben.


Az esetről elsőként Monika Kozelová aktivista számolt be a Facebookon. Eszerint ez a bizonyos Mgr. Marián Mádel nevű hivatalnok, miután belépett az osztályba a kiselsősök közé, szigorú hangon közölte, hogy

Jó napot!... Bírósági végrehajtás, a kiskorú Marco elvitele".

Ennyi. Semmi felvezetés, bemutatkozás, igazolvány-felmutatás, hanem egyből a tárgyra tért és vitte volna a gyereket. Hónalja alatt a szociális hivatal munkatársával.

Az aktivista közzétette a videót, amit ez a hivatalnok az esetről készített. Vigyázat, a bicska nyílni fog a zsebükben:

A tanítónő azonnal felszólítja a tagot, hogy forduljon az igazgatónőhöz, ugyanis ilyesminek ez a módja. Röviddel később, miután a fickó nem hajlandó ezt megtenni, azt mondja, neki, hogy legyen tekintettel az elsősökre, akiket bizonyára sokkol, amit éppen látnak és hallanak.

Pillanatokon belül a helyszínen terem Mária Škodová igazgatónő, és arra kéri a tagot, hogy menjenek ki az osztályból és beszéljék meg ott az ügyet. Ő viszont erre úgy reagál, hogy "elvisszük azt a kisfiút, és a maguk részéről ez minden...Menjünk!"

Halljuk, ahogy a kisfiú tiltakozik, és kapaszkodik a tanítónőjébe, mire a hivatalnok azt mondja, hogy a bírósági végzés végrehajtásának akadályozásáért öt évig terjedő börtön is járhat. A hétéves kissrác azt mondja, a suliban akar maradni, de a végrehajtó csak nem enged és ráncigálja magával erőszakkal.

A kis Marco felügyeleti jogáért folyó harc húzódik a háttérben. Az illetékes járásbíróság megítélte azt a kisfiú nagymamájának. A kerületi bíróság viszont eltörölte ezt a döntést, mivel úgy rendelkeztek, hogy az anyának több joga van hozzá. Az anya kérte a bírósági végrehajtást, tehát hogy elvegyék a kisfiút a nagyanyjától. Ez zajlott múlt pénteken az iskolában.

Marco nagyszülei elmentek a szociális ügyi hivatalba, hogy a kisfiú felől érdeklődjenek, de ott egyből Marian Madelhez irányították őket, aki pedig a nagymama elmondása szerint szóba sem akart állni velük, és csak azt ismételgette, hogy bírósági döntésről volt szó.

A nagymama a Denník N-nek mesélt róla, hogy

Marcót nem akarta az édesanyja, és amikor négy hónapos volt, elment Svájcba "táncolni", a kisfiút pedig nála hagyta. Hét év után tért vissza, valószínűleg azért, hogy magával vigye.

Mint mondta, évente három alkalommal jött haza meglátogatni, a kerületi bíróság mégis az anyának ítélte. Hozzátette, hogy fellebbezett a döntés ellen, és akár a nemzetközi bíróságig is elmegy.

A nagymama ügyvédje, Veronika Škodová megjegyezte, hogy a bíróság tulajdonképpen semmit nem vett figyelembe, ugyanis állítása szerint mind az orvos, mind a pszichológus, mind a szociális hivatal szakvéleménye a nagymama mellett szólt. "Alapvető fontosságú dolgokkal nem foglalkoztak. Például azzal, hogy miért hét év után mutat érdeklődést a kisfia iránt. Sem azzal, hogy a kisfiú valódi édesanyja egész mostanáig lényegében a nagymamája volt. A bíróság döntésének iskolában történt végrehajtása pedig egyszerűen törvénytelen" - fogalmazott.

Most azt szeretnék, ha a bíróság előzetes intézkedésként elrendelné, hogy Marcóról a nagymama gondoskodjon, és az egész cselekményt egy kirendelt ügyész felügyelje.

Péntek óta nem tudni, hol van a kisfiú, mivel az iskolában azóta nem volt. Az édesanyja szombaton a Facebookon tett közzé egy fotót, amint egy kisfiúval ül egy autóban. Kedden egy újabba, amin Marco már mosolyog. Az nem világos, hogy hol vannak, a nagymama viszont attól tart, hogy az anyja elvitte őt Svájcba.

(Denník N/para)