Ezek csak most fogták fel, hogy börtönbe küldték volna a mesterséges megtermékenyítésen áteső nőket

2015. december 14. - 07:58 | Belföld

Öttől tizenkét évig terjedő szabadságvesztésre ítélték volna a nőket, akik mesterséges megtermékenyítésen esnek át.

Ezek csak most fogták fel, hogy börtönbe küldték volna a mesterséges megtermékenyítésen áteső nőket
Štefan Kuffa (Fotó: TASR)

Az interneten már elindult egy kampány a 19 képviselő ellen, akik megszavazták, akik felelősségük teljes tudatában szavaztak egy javaslat mellett, amely a rácsok mögé küldte volna a mesterséges megtermékenyítésen áteső nőket.

A vitatott módosítást az egyik nagy kedvenc Štefan Kuffa (korábban OĽaNO) és Marián Kvasnička (korábban KDH) terjesztették be, de aláírta azt Jozef Mikloško (KDH) is.

Pavol Abrhan, a KDH frakcióvezetője most azt állítja, hogy Mikloško a frakciójukat nem tájékoztatta erről, pedig nekik a törvénymódosítás szövegezésével szemben volt néhány kifogásuk.

11 képviselőjük ennek ellenére első olvasatban megszavazta a képviselői indítványt. Az érdemi vita a második olvasatban kezdődött volna róla, Abrhan azonban állítja, a javaslat megszavazásával az élethez való jogot akarták támogatni.

Hozzátette, hogy a javaslat olyan gondolatokat tartalmaz, amelyeket a KDH szavazói is támogatnak, mégpedig "az élet védelme a megfogantatástól a természetes halálig".

Jozef Mikuš (korábban SDKÚ, most KDH) is elismerte, hogy nem volt épp szerencsés ilyen módon szavazni a javaslatról, de a második olvasatban azon bizonyára módosítottak volna.

Martin Fronc (KDH) egykori oktatásügyi miniszter kritizálta a módosítást, mivel az megtiltaná az örökbefogadást egyetlen nő számára, ennek ellenére ő is támogatta. Aztán most azt állítja, hogy az egész nem arról szól, hogy a KDH támogatná ezt a javaslatot.

Az egykori KDH-s Daniel Lipšic ugyanakkor nem szavazott mellette. Állítja, hogy mindannyian hajlamosak vagyunk vétket elkövetni, de ha minden ilyen esetben börtön járna, akkor most mindnyájan a rácsok mögött ülnénk.

A javaslatot mindazonáltal nemcsak a KDH-ból de az OĽaNO-ból és a Smerből is támogatták néhányan.

SME/para