Ezek a helyek zárnak be, és ezek maradhatnak nyitva péntek reggeltől

2020. március 12. - 16:57 | Belföld

A Központi Válságstáb csütörtök délutáni ülésén szigorú intézkedéseket foganatosított, melyekről Peter Pellegrini miniszterelnök és Denisa Saková belügyminiszter tájékoztattak.

"Ami nem létfontosságú, az 14 napig zárva lesz" - jelentette ki Peter Pellegrini miniszterelnök, és hozzátette azt is, hogy jelenleg 14 napos korlátozásokról van szó, de az időtartam a helyzet alakulásától függően meghosszabbítható.

A március 13-án, vagyis péntek reggel 7 órától érvénybe lépő korlátozások értelmében az intézkedés visszavonásáig zárva maradnak az alábbi intézmények és létesítmények:

• kulturális és közösségi intézmények, pl. színházak, mozik (látogatási tilalom lesz érvényben a nyugdíjasotthonokban is),

• fitnesztermek, uszodák, fürdők, strandok, wellness-központok,

• víziparkok, vidámparkok, állatkertek síközpontok,

• kaszinók, szórakozóhelyek, éjszakai bárok, diszkók,

• gyermek-játszóházak,

• Szlovákia nemzetközi repülőterei.

A bölcsődék, óvodák, valamint az alap-, közép- és felsőktatási intézmények hétfőtől, vagyis március 16-tól maradnak zárva kötelezően, de az ország több részén ezek már ezen a héten is zárva tartottak. Dunaszerdahelyen péntektől (március 13.) zárva tart minden iskola. Az írásbeli és a szóbeli érettségik két héttel későbbre tolódnak.

A hétvége folyamán a plázákban és üzletközpontokban kizárólag az élelmiszerboltok, szupermarketek, gyógyszertárak és drogériák lehetnek nyitva. A többi boltot és üzletet, és az üzemanyagtöltő állomásokat nem érinti a korlátozás, ahogy a hotelek és az éttermek is nyitva maradhatnak.

A Szociális Biztosító, valamint a munkaügyi, járási vagy megyei hivatalok napi három órára szűkítik az ügyfélfogadást, és korlátozzák majd azt, hogy egyszerre hány személy tartózkodhat majd az ügyfélközpontokban.

A posta nyitva tartásának korlátozásáról egyelőre nincs szó, de ezekben az intézményekben is korlátozzák az ügyfelek számát.

A Központi Válságstáb úgy döntött, hogy a szlovák határátkelőkön péntek (március 13.) reggel hét órától ideiglenesen visszaállítják a határellenőrzést. Ez alól egyelőre a szlovák-lengyel határ képez kivételt. Szlovákiába kizárólag a szlovákiai állandó vagy átmeneti lakhellyel rendelkezőket fogják beengedni, és azokat, akik nap mint nap ingáznak munkájuk miatt Szlovákia és egy szomszédos ország között.

A rendelkezéseket még a mai nap folyamán (március 12.) pontosítják az illetékes szervek és hatóságok.

(db)

Címkék: koronavírus