Ezek a legjobb kórházak Szlovákiában

2015. december 18. - 15:31 | Belföld

Az INEKO intézet értékelte a szlovákiai kórházakat. Mutatjuk az eredményt.

Ezek a legjobb kórházak Szlovákiában
Illusztráció

Az állami egyetemi kórházak között rózsahegyi (Ružomberok) katonai kórház, míg az általános kórházak között a ólublói kórház (Ľubovnianska nemocnica, n. o.) végzett az első helyen.

Az első rangsorban a nyitrai és a turócszentmártoni követte a rózsahegyit, az általános kórházak között pedig a kassa-sacai, valamint a lőcsei közkórház végzett a "dobogós" helyeken.

Az eredményeket az INEKO képviselői közölték a pénteki sajtótájékoztatójukon. A intézet a páciensek elégedettségét, a betegellátás minőségét, a kórházak átláthatóságát ás gazdálkodását mérte fel a 2011 és 2014 közti években. Minél régebbi adatról volt szó, annál kisebb súlyt képviselt az értékelés során.

A statisztikai adatokat az egészségügyi biztosítóktól, az Egészségügyi Felügyeleti Hivataltól, az illetékes tárcától és a Transparency International szervezettől gyűjtötték be, de saját kutatásaik eredményeire is támaszkodtak.

Sokat elmond, hogy a listákon, amelyeken a 100-as volt a legmagasabb elérhető pontszám, az egyetemi kórházak között 63 ponttal végzett az élen a rózsahegyi kórház, a másik listán pedig 75,1-gyel az ólublói.

Az átlagot sok esetben a páciensek elégedettsége emelte fel, a rózsahegyi katonai kórház esetében például 83 pontot értek el e téren, míg az ólublói kórházat 89-re értékelték. Érdekes például az is, hogy a betegellátás minőségének értékelése ettől mennyire eltér. A két elsőnél 52, illetve 66 pontot adtak rá.

Az általános kórházak között még az alsókubini (Dolný Kubín), a késmárki, poprádi, iglói (Spišská Nová Ves), bártfai (Bardejov), garamszentkereszti (Žiar nad Hronom) és rimaszombati értek el 50 pont feletti értéket.

Az egyetemi kórházak közül a nyitrait a gazdálkodása húzta fel, 75 pontot értek el ezen a téren, miközben a páciensek elégedettsége mindössze 52, a betegellátás minősége pedig csak 61 pontot ért. 70 feletti pontszámokat ért el a gazdálkodás területén a három közkórház is. Az egyetemi kórházak közül a páciensek elégedettsége a turócszentmártoni intézménynél volt a legmagasabb, 84 pont.

A két győztes kórház elnyerte aza Év Kórháza 2015 címet, amit az INEKO első alkalommal ítélt oda.

TASR/para