Ezek a legjobb kórházak a VšZP ügyfelei szerint – így állnak a magyarlakta települések intézményei

2022. március 25. - 08:25 | Belföld

A páciensek által a legjobban értékelt kórházak közé tartozik a rózsahegyi Központi Katonai Kórház, a pozsonyi Nemzeti Onkológiai Intézet, a Közép-szlovákiai Szív- és Érrendszeri Betegségek Intézete, valamint a Kelet-szlovákiai Szív- és Érrendszeri Betegségek Intézete Kassán. Ez az Általános Egészségbiztosító (VšZP) felméréséből derült ki, amelyet az ügyfelei körében készített.

Ezek a legjobb kórházak a VšZP ügyfelei szerint – így állnak a magyarlakta települések intézményei
Fotó: TASR - illusztráció

„A VšZP ügyfelei hat típusú egészségügyi intézményt értékeltek, 1-től 5-ig adhattak jegyet. Idén átlagosan 1,56-os jegyet értek el, a tavalyihoz képest tehát kis mértékű javulás történt, akkor ugyanis 1,59 volt” – magyarázta Eva Peterová, a biztosító kommunikációs menedzsere.

Hozzátette, a páciensek a specializált szív- és érrendszeri, valamint az onkológiai kórházakat értékelték a legjobban, a legrosszabb eredményt az állami egyetemi kórházak érték el.

A megkérdezettek Zsolna és Kassa megyében voltak a legelégedettebbek az egészségügyi intézményekkel, Nyitra és Nagyszombat megyében viszont a legkevésbé. Pozitívan elsősorban az orvosokat és a személyzetet, negatívan az étkezést és az elszállásolást értékelték.

A biztosító nem hozta nyilvánosságra az egyes kórházak által elért pontos eredményt, csupán azt közölte, hogy a legjobb, a közepes vagy a legrosszabb kategóriába tartozik-e az adott intézmény.

Ez alapján a nagymihályi, a komáromi, a losonci, a galántai, a lévai és a dunaszerdahelyi kórház a közepes kategóriába került, míg a tőketerebesi és a rozsnyói a legrosszabba.

Az állami egyetemi kórházak kategóriájában a rózsahegyi katonai kórházat a turócszentmártoni és a zsolnai követi az élen, negyedik helyre pedig az érsekújvári került.

A teljes lista a VšZP weboldalán tekinthető meg kategóriák szerint.

A VšZP minden évben nyilvánosságra hozza a legjobb kórházak listáját. Ezúttal 6354 ügyfelük véleményét dolgozták fel, akik 2021-ben legalább egy napot kórházban töltöttek valamelyik hazai intézményben – kivételt a gyermekkórházak, a pszichiátriai kórházak, valamint a börtönkórházak képeztek.


(TASR/para)