Ezek a mozifilmek szerepelnek a top 10-es listán

A Fekete Párduc című képregényfilm, a Csillag születik és a Mary Poppins visszatér című film is szerepel az Amerikai Filmintézet (AFI) idei tízes toplistáján.

Ezek a mozifilmek szerepelnek a top 10-es listán
-illusztráció- (Fotó: YouTube)

Az AFI kedden ismertette az idén bemutatott filmekből válogatott listát, amelyet az alkotások kulturális és művészi jelentősége alapján állított össze az AFI-tagokból, tudósokból és kritikusokból álló zsűri.

A válogatásban helyet kapott a Hang nélkül című thriller, A kedvenc című kosztümös dráma, Barry Jenkins If Beale Street Could Talk (Ha a néger utca beszélni tudna) című James Baldwin-adaptációja, Bo Burnham Eighth Grade című rendezői bemutatkozása, Spike Lee Csuklyások: BlacKkKlansman című életrajzi drámája, Paul Schader A hitehagyott című drámája és Peter Farrelly Zöld könyv című munkája.

A filmintézet különdíjjal jutalmazta Alfonso Cuarón Roma című életrajzi ihletésű fekete-fehér filmjét, amely nem felelt meg a kritériumoknak, így nem kerülhetett az amerikai filmeket felvonultató toplistába.

Az AFI tíz tévéműsort is díjazott, köztük az Atlanta és a Foglalkozásuk: Amerikai című sorozatokat.

Az Amerikai Filmintézet 19. alkalommal jelentette be díjazottjait. A tízes toplistába került filmeket nem rangsorolja a testület.

A díjazottakat az AFI a január 4-én Los Angelesben tartott fogadáson ünnepli meg.

(MTI)