Ezekben az ágazatokban megugrottak az átlagfizetések!

2023. március 15. - 08:31 | Belföld

A szlovákiai havi nominális átlagbér éves viszonylatban emelkedett idén januárban az összes vizsgált ágazatban.

Ezekben az ágazatokban megugrottak az átlagfizetések!
Fotó: TASR/AP/DPA - illusztráció

A szlovák Statisztikai Hivatal tájékoztatása szerint a vizsgált kilenc ágazatból nyolcban két számjegyű növekedés figyelhető meg.

A legnagyobb mértékben a szállásszolgáltatások szektorában emelkedtek a nominális átlagbérek, több mint a negyedével 1030 euróra.

A második legnagyobb nominálisbér-emelkedést az éttermek és vendéglátóhelyek szektorában dolgozók tapasztalhatták, ahol 16 százalékkal 678 euróra emelkedett az átlagbér.

Az említett két ágazat dolgozóinak reálbére is magasabb volt az előző év azonos időszakához képest, a szállásszektorban például 9,7 százalékkal.

Ellenkezőleg, januárban a legkisebb mértékben az információs és kommunikációs szektorban emelkedtek a nominális bérek, a kiválasztott piaci szolgáltatások ágazatában pedig 9,4 százalékkal. A Statisztikai Hivatal szerint ez a reálbérek legjelentősebb, több mint 5 százalékos csökkenésében nyilvánult meg.

Fontos megjegyezni, hogy a nominális bér nem azonos a reálbérrel. A nominális bér a munka pénzben kifejezett ellenértéke. Ezzel szemben a reálbér a nominálbér inflációval kiigazított szintje, azaz a termékeknek és szolgáltatásoknak az a mennyisége, ami a munkabérből megvásárolható.


(TASR)