Ezekben a lányokban és srácokban bízhatunk, ha baj van!

2017. április 30. - 10:54 | Régió

Polgári védelmi diákverseny zajlott pénteken a dunaszerdahelyi termálfürdőben.

Ezekben a lányokban és srácokban bízhatunk, ha baj van!
Célbalő a későbbi győztes csapat (Fotók: Paraméter)

A járási szintű megmérettetésen 17 csapat vett részt, közülük egy vendégként az országhatáron túlról, a Győr-Moson-Sopron megyei Tétről.

Az évről évre megrendezett polgári védelmi verseny elsődleges célja, hogy felkészítse a fiatalokat a rendkívüli helyzetek kezelésére. Ezek közé tartoznak a balesetek, természeti katasztrófák, terrortámadások, amelyekkel remélhetőleg egyikük sem találkozik majd az életében, ám a versenyen, illetve a felkészülésen szerzett elméleti és gyakorlati ismereteiknek köszönhetően könnyebben alkalmazzák azokat, ha bármilyen veszélyhelyzettel találják szembe magukat.

A szervezők közlése szerint a főbb célok közé tartozik továbbá megszilárdítani a diákokban azt a szokást, hogy segítsenek másoknak rendkívüli helyzetekben, motiválni őket a pozitív példamutatásra a szabadidő eltöltését illetően, illetve attraktív elemekkel gazdagítani az oktatási-nevelési folyamatot.

A verseny igazgatója Bokros Róbert, a Dunaszerdahelyi Járási Hivatal válságkezelési főosztályának vezetője volt. Az alapiskolák felső tagozatos, illetve a nyolcosztályos gimnázium alsó tagozatos diákjai alkották a négytagú, két-két fiúval és lánnyal felálló csapatokat. Számos iskola több csapatot is küldött, mint a dunaszerdahelyi Szabó Gyula Alapiskola, a somorjai M. R. Štefánik Gimnázium, a bősi Amadé László, az alistáli Korvin Mátyás, illetve a nyárasdi alapiskola, egy-egy csapattal érkeztek a felbári Batthyány-Strattmann László, a vásárúti József Attila, a dunaszerdahelyi Jilemnický utcai és Smetana ligeti, a somorjai Bél Mátyás, valamint a nagymagyari, illetve már említett téti Kisfaludy Károly Alapiskolából.

A fiataloknak hat feladatcsoportban kellett teljesíteniük, elsőként tesztet írtak, melyben 20 kérdést kaptak a polgári védelemről, egészségvédelemről, a segélyhívásról, tűzvédelemről és a közlekedésről. Ez összesen 160 pontot ért, ennél is többet, összesen 281-et a polgári védelmi feladatkör, melyben a védőmaszk használatát kellett bemutatniuk, evakuációs csomagot összeállítaniuk, a polgári védelmi jelzéseket felismerniük, valamint hétköznapi eszközökkel (törölköző, nejlonzacskó, szemeteszsák, szemüveg, sapka, stb.) improvizálniuk, hogy azokat miként használhatják fel a testi épség megőrzése érdekében.

Csapatonként 40 pontot szerezhettek a topográfiai feladatnál, ahol többek között az égtájakat kellett felismerniük egy iránytű vagy egy óra segítségével, távolságot mérniük térképen, illetve felbecsülniük szabad szemmel.

Az egészségügyi feladatnál a segélyhívással kapcsolatos ismereteiket kellett elmondaniuk, továbbá a mesterséges lélegeztetést bemutatniuk egy próbababán. Ez összesen 30 pontot ért.

A tűzvédelmi feladat keretén belül kisebb tűz eloltását kellett bemutatniuk olyan módon, hogy a felállított öt célpontot (kövekkel megtöltött sörös dobozokat) kellett eltalálniuk a vízsugárral.

A hatodik feladat pedig a célbalövés volt, amely során légpuskát használtak. Három célpontot kellett eltalálniuk fejenként. Az utóbbi két feladat során 25, illetve 24 pontot gyűjthettek összesen.

A Szabó Gyula győztes B csapata

Az összesítés után a legjobb eredményt a dunaszerdahelyi Szabó Gyula Alapiskola B csapata érte el, a megszerezhető 585-ből 573-at begyűjtöttek. Horváth Kira, Snircz Viktória, Lábodi Philip és Busnyák Attila a 7. c tanulói, Bugár Ákos felkészítő tanár kísérte el őket a versenyre. Maximumot értek el a polgári védelmi feladatnál, a tűzvédelemnél és az egészségügyinél, és két pont híján ugyancsak maximumot a teszteknél. Aránylag a legtöbb pontot a célba lövéssel vesztették, de nemcsak ők, hanem tulajdonképpen a többi csapat is.

Az ezüstérmes somorjaiak

A második helyen a somorjai M. R. Štefánik Gimnáziumnak szintén a B csapata végzett 569 ponttal, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a nyárasdi „B” kvartettje állhatott fel.

Nyárasdiak lettek a harmadikak


A végső sorrend:

1. Szabó Gyula AI „B” (Dunaszerdahely) 573

2. M. R. Štefánik G. (Somorja) „B” 569

3. Nyárasdi AI „B” 567

4. M. R. Štefánik G. (Somorja) „A” 565

5. Amadé László AI (Bős) „B” 557

6. Szabó Gyula AI „A” (Dunaszerdahely) 556

7. Korvin Mátyás AI (Alistál) „A” 555

8. Batthyány-Strattmann L. AI (Felbár) 546

9. Bél Mátyás AI (Somorja) 544

10. József Attila AI (Vásárút) 534

11. Amadé László AI (Bős) „A” 528 (jobb idővel)

12. Jilemnický utcai ai (Dunaszerdahely) 528

13. Smetana ligeti ai (Dunaszerdahely) 519 (jobb idővel)

14. Korvin Mátyás AI (Alistál) „B” 519

15. Nyárasdi AI „A” 511

16. Kisfaludy Károly AI (Tét) 508

17. Nagymagyari AI 486


(SzT)