Ezeket a munkákat még Szlovákiában sem akarják elvállalni

2018. február 18. - 08:17 | Belföld

Szlovákiában is elérkezett a pont, amikor az emberek nagyban válogathatnak a kínált munkalehetőségekből. Míg tíz évvel ezelőtt az emberek külföldön vállaltak munkát, addig jelenleg már a szegényebb országokból Szlovákiába érkeznek dolgozók.

„A szlovák munkapiac napjainkban teljesen kimerített. Ez alatt a tíz év alatt olyan munkahelyek jöttek létre, amelyekben a szlovákiai dolgozókkal már nem tudják betölteni a pozíciókat annak ellenére, hogy lenne irántuk érdeklődés“ – tájékoztatott Martin Menšík a Profesia.sk-tól.

Ezek a munkahelyek főként a következők: alacsonyan kvalifikált és alacsony bérrel járó pozíció az autógyártásban, a mezőgazdasági iparban, valamint a segéd-, illetve szalagmunka. Szintén ide sorolható a raktáros, a logisztikai szakértő, a lakatos, az esztergályos, valamint a fémmegmunkáló.

A következő csoportot azok az alkalmazottak képezik, akik alacsony bért kapnak a munkájukért – alig kapnak többet a minimálbérnél. Szlovákiában például viszonylag nehéz szociális gondozót és ápolót találni. A szlovákiai gondozók ugyanis inkább Ausztriában és Németországban vállalnak munkát, ahol jobban meg is fizetik őket. A helyi munkaerő híján így Szlovéniából, Szerbiából és Ukrajnából érkező ápolókat alkalmaznak Szlovákiában.

Érdekesség, hogy külföldi egészségügyi dolgozók is előszeretettel vállalnak munkát Szlovákiában. „Viszonylag gyakran érkeznek külföldről orvosok és nővérek, mivel a mieink elmennek külföldre. A munkahelyek körforgása így viszonylag elég színes“ – tette hozzá Menšík.

A szakértők szerint a közeljövőben tovább romolhat a helyzet, több szakterületen is hiány lesz. Az ügynökségek már most jelezték, hogy hatalmas a kereslet a kőművesek, az ácsok, és a termelési operátorok iránt, de gyakran keresnek munkaerőt a mezőgazdasági területre is.

noviny.sk/para

Címkék: munka, Szlovákia, külföld