Ezekkel a szavakkal indokolja a háborút "Adolf" Putyin: az orosz elnök nácikat lát Ukrajnában és békéről papol

2022. február 24. - 10:03 | Külföld

Különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el csütörtök hajnalban Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna ellen. A hajnali televíziós beszédében az orosz államfő sok mindenről beszélt, összeszedtük mondanivalójának lényegi elemeit.

A donbaszi köztársaságok segítségkéréssel fordultak Oroszországhoz. Úgy döntöttem, hogy elindítok egy különleges katonai műveletet, aminek célja a nyolc éve tartó népirtás áldozatainak védelme. Törekedni fogunk Ukrajna demilitarizálására és nácitlanítására. Mindazokat bíróság elé állítjuk, akik véres bűncselekményeket követtek el a békés lakosok, köztük orosz állampolgárok ellen. Oroszország tervei között nem szerepel az ukrán területek elfoglalása, senkire nem kényszerítünk rá semmit erőszakkal.

A szabadság áll politikánk középpontjában.

A mai események nem azzal állnak összefüggésben, hogy meg szándékozzuk sérteni Ukrajna és az ukrán nép érdekeit, hanem azzal, hogy megvédjük magát Oroszországot azoktól, akik túszul ejtették Ukrajnát és megpróbálják felhasználni országunk és népe ellen.

A NATO támogatja azokat az ukrán neonácikat, akik soha nem bocsátják meg a krímiek választását, és visszatérnek a Krím félszigetre. Amit teszünk, az önvédelem a fenyegetésekkel szemben. Hadd forduljak Ukrajna katonáihoz: az apák, nagypapák és dédapák nem azért harcoltak a nácizmus ellen, hogy a mai népellenes juntát szolgálják. Tegyék le a fegyvert, és nyugodtan térjenek haza. A vérontásért minden felelősség a kijevi rezsimet terheli.

Mindenre készen állunk. Mindenki számára, aki megpróbálja akadályozni az utat: Oroszország válasza olyan következményekkel jár, amelyeket korábban soha nem tapasztalt meg.

A hazugság birodalmának politikája a nyers erőn alapul, és tudjuk, hogy az igazi erő az igazságosságban és az igazságban gyökerezik, ami a mi oldalunkon áll. A haza biztonsága komoly mértékben garantált lesz.

A katonai művelet jogi alapjául Putyin szerint a Moszkva által kétfőn elismert délkelet-ukrajnai szakadár köztársaságok segélykérelme, a velük megkötött barátsági és együttműködési szerződés, a katonai erő alkalmazására való orosz szenátusi felhatalmazás és az ENSZ-alapokmány 7. fejezetének 51. cikke szolgál.

(meduza/sp)