Ezen a héten belépünk decemberbe, de vajon megérkezik vele együtt a téli idő is?

2022. november 29. - 12:41 | Régió

November elején megérkezett a lehűlés, vele együtt pedig egyes alacsonyabban fekvő területeken a hó is, de az ezt követő felmelegedés miatt nem volt hosszú életű. Az elmúlt napokban az őszre jellemző időben lehetett részünk, ezen a héten viszont kezdődik a meteorológiai tél, így újfent felmerül a kérdés: megérkezik vele együtt a télies idő is?

Ezen a héten belépünk decemberbe, de vajon megérkezik vele együtt a téli idő is?
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Az elkövetkező napokban marad az elmúlt időben állandósult időjárás, sőt, relatíve melegebb levegő áramlik majd térségünkbe. Ez azt jelenti, hogy átmenetileg derült, változóan felhős időre van kilátás, reggeli ködökkel. Az év aktuális szakának megfelelő hőmérséklet várható: a nappali maximum elérheti a 8 Celsius-fokot, fagyra pedig csak az éjszakai órákban lehet számítani.

Enyhébb változás várható az előttünk álló hétvégén. Már pénteken felhők jelenhetnek meg délnyugat felől, amik főként esőt hozhatnak. Havazásra főként a 800-1000 méter tengerszint feletti magasságban lehet számítani. Közép- és Kelet-Szlovákiában viszont az alacsonyabban fekvő területeken is előfordulhat.

Az előrejelzések szerint a hét végén sem várható jelentősebb lehűlés, ellenkezőleg – további felmelegedésre van kilátás, ami átlagon felüli hőmérsékletet eredményezhet. Egyes helyeken akár a 10 fokot is elérheti a nappali maximum. Fagy ugyancsak éjszaka várható bizonyos helyeken.

Az időjósok szerint jelenleg úgy néz ki, hogy december 11-ig nem várható lehűlés, de mivel hosszabb távú előrejelzésről van szó, teljes mértékben nem lehet készpénzként kezelni.


(imeteo.sk)

Címkék: időjárás, december, tél