Ezen a magyar projekten kacag most mindenki: fák nélküli lombösvényt építettek uniós pénzből

2023. március 31. - 10:22 | Külföld

Európai Uniós pénzből lombösvényt építettek az ország keleti részén fekvő magyar községben, Nyírmártonfalván. Nem lenne ebben semmi szokatlan, de mielőtt 170 ezer euróért építettek volna egy 50 méter hosszú sétányt, kivágták a környéken az egész erdőt. A látogatók nevetnek, hogy az ösvény most a sivatag közepén van.

Ezen a magyar projekten kacag most mindenki: fák nélküli lombösvényt építettek uniós pénzből
Fotó: Twitter

A magyar falu polgármestere azonban azzal védekezik, hogy "a projekt nem követelte meg, hogy erdő legyen a lombösvény körül". Azt állítólag ki kellett vágniuk, hogy legyen elég forrásuk a teljes beruházás társfinanszírozására. A magyar televízióban ugyanakkor megígérte a látogatóknak, hogy gyorsan növő facsemetéket ültetnek a környékre. Az erdészek szerint ez a tervük legjobb esetben is évtizedekbe fog telni, amíg a kis fákból erdő nő – tájékoztat a cseh idnes.cz.

A látogatók csóválják a fejüket a bizarr ötlet hallatán, és nem kímélik a kivitelezőt, kritikák tömkelege olvasható a magyar honlapon lévő riport alatt. „Szóval ez zseniális. Először is kivágjuk az erdőt, hogy az EU-s pénzekből alkossunk valamit. Ha valaki Nyírmártonfalván normális, akkor Budapest az elmebetegek intézete" – írta az egyik kommentelő.

A szakértők még az építkezés minőségét is megkérdőjelezik. Állításuk szerint a fa nincs lakkozva, és a szükséges bevonat nélkül ki van téve az időjárásnak. A közelben padok és fészerek állnak, amelyek közül az egyik ma már tető nélkül van, amit a szél elfújt. A közelben álló WC-k pedig állítólag csak kívülről készültek el.

(topky.sk)