Ezentúl kevésbé veszik figyelembe a fertőzött gyerekeket a járások veszélyeztetettségi szintjének meghatározásakor

2021. szeptember 16. - 14:24 | Belföld

Változik az egyes járások veszélyeztetettségi szintjének meghatározása a koronavírus-járvány szempontjából – ezentúl kisebb hangsúlyt fektetnek a 18 éven aluli fertőzöttekre. A kormány csütörtökön fogadta el a Covid-automata harmadik aktualizációját.

Ezentúl kevésbé veszik figyelembe a fertőzött gyerekeket a járások veszélyeztetettségi szintjének meghatározásakor
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Az egészségügyi minisztérium új számítási módszere jobban figyelembe veszi a Covid-automata prediktív értékét a jövőbeli kórházi ellátások alakulásának becslésében, amihez a gyerekek minimális mértékben járulnak hozzá.

Ezzel az iskolákban történő korlátozott tesztelések potenciális veszélyére reagálnak, amennyiben a tesztelés az incidencia gyors növekedéséhez vezetne.

Az egészségügyi minisztérium szerint a módosítás kb. 15 százalékkal mérsékeli a járások értékelését a Covid-automata szerint.

A Covid-automata a koronavírus-járvány súlyosságának szempontjából öt színt különböztet meg – zöldet, narancssárgát, vöröset, bordót és feketét. Az egyes járások más fázisba való átsorolásakor a fertőzöttek száma mellett az 50 éven felüliek beoltottsági arányát is figyelembe veszik.


TASR/para