Ezernél is több lesz a fellépő a zselízi Országos Népművészeti Fesztiválon

2018. június 4. - 16:43 | Régió

Több mint ezer fellépőt láthat a közönség az Országos Népművészeti Fesztiválon június 8. és 10. között Zselíz kastélyparkjában - tudatták az MTI-vel a felvidéki fesztivál szervezői hétfőn.

Ezernél is több lesz a fellépő a zselízi Országos Népművészeti Fesztiválon

A háromnapos népművészeti seregszemle tavalyelőtt költözött vissza hagyományos helyszínére, a Garam-parti, jelentős részben magyarok lakta Zselízre. A rendezvényt - amelynek idén is helyi kastélypark ad otthont - a felvidéki magyarság legnagyobb kulturális-közéleti szervezete, a Csemadok, a helyi önkormányzat és Tiszta Forrás Alap szervezi, a Bethlen Gábor Alap és a szlovák kormány Kisebbségi Kulturális Alapjának támogatásával.

A fesztivál három helyszínen zajlik majd, a programok túlnyomó többsége néptánc- és népzenei előadók műsorából áll. A fesztiválon magyarországi, illetve szlovák előadók is lesznek, a fellépők száma az idén is meghaladja majd az ezret. A nagyszínpad péntek este a gömöri hagyományőrzőké és a Szőttes Kamara Néptáncegyüttesé lesz. Fellép továbbá a Szlovák Állami Népi Együttes, valamint a Varjos zenekar lemezbemutató koncertjét is itt tartják.

A további helyszíneken kiállítások, táncház, gyermekműsorok, színjátszók és más előadóművészek várják az érdeklődőket. A fesztivál kísérőrendezvényei közül a szervezők a Nagysallói Találkozót, a hagyományőrző gyermekcsoportok - a közeli Nagysalló községben tartott - seregszemléjét emelték ki, rámutatva: azt a jövőben a fesztivál állandó elemévé szeretnék tenni.
A zselízi Országos Népművészeti Fesztivál az idén csatlakozott az Európai Unió Kulturális Örökség Európai Éve 2018 kezdeményezéséhez.

MTI