Ezerrel tombol a nyár, de a koronavírus még mindig köztünk van

2022. június 21. - 15:05 | Belföld

Az egészségügyi minisztérium óvatosságra inti az embereket a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban. Rizikósnak vélt helyzetben reszpirátor viselését tanácsolja, enyhe légúti megbetegedés tünetei észlelése esetében pedig megelőző karantént.

Ezerrel tombol a nyár, de a koronavírus még mindig köztünk van
Illusztráció (Fotó: TASR)

A minisztérium közleményében hívja fel rá a figyelmet, hogy ugyan itt van a nyár, de továbbra is óvatosnak kell lenni, hiszen a Covid-19 is még mindig itt van köztünk. Rámutatott, hogy már Szlovákiában is észlelték a pozitív PCR-tesztek növekedését. A minisztérium szerint továbbra is fennáll a kockázata, hogy új variánsok jöjjenek létre.

A megbetegedés további alakulását várhatóan több tényező is befolyásolja majd, ezért a minisztérium figyelemmel kíséri a történéseket. Az intézkedések szempontjából az egészségügyi intézményekben lévő helyzetet tartják elsődleges szempontnak.

A tárca szerint a lakosság nagy része már megszerezte az immunitást akár oltás, akár a betegség leküzdése által. A közlemény szerint a T-sejtek évekkel az oltás beadása vagy a betegség leküzdése után is védelmet nyújtanak.

A szájmaszk és reszpirátor viselését az olyan nagy embersűrűségű helyeken ajánlják, mint a tömegrendezvények vagy tömegközlekedési eszközök. A védőeszköz viselését azoknak is javasolják, akiknek gyengébb az immunrendszerük, szív- vagy tüdőbetegségben szenvednek, vagy cukorbetegek, de ugyanez érvényes az idősekre, terhes vagy szoptató nőkre, vagy azokra, akik a megbetegedés tüneteit észlelik magukon.

Légúti megbetegedés esetén azt tanácsolják az embereknek, hogy maradjanak otthon és szigeteljék el magukat másoktól, ne járjanak emberek közé. Ilyen esetben tanácsos antigéntesztet végezni. Amennyiben a tünetek nem múlnak, értesítsék körzeti orvosukat.


TASR/para