Ezért a ciki díjért most együtt küzd Fico, Matovič és Sulík!

2021. május 17. - 11:51 | Belföld

Olyan parádés társaságba kerülhetnek, amelyben már ott van Marian Kotleba, Štefan Harabin és Anna Záborská.

Ezért a ciki díjért most együtt küzd Fico, Matovič és Sulík!
Igor Matovič, Robert Fico, és Richard Sulík

Ismét erős mezőny sorakozik fel az Emberjogi Intézet (Inštitút ľudských práv), illetve a Szivárványos Szlovákia (Dúhové Slovensko) nevű civil társulások által kezdeményezett, az év homofóbja megnevezésű díjért folytatott küzdelemben. A homofóbia és a transzfóbia elleni világnapon közzétették idei jelöltjeiket, akik között, három pártelnök, közülük két volt miniszterelnök, illetve három jelenlegi miniszter és egy parlamenti képviselő is található. Ők azok:

  • Robert Fico, a Smer-SD elnöke, (exminiszterelnök)
  • Igor Matovič, az OĽaNO elnöke, (exminiszterelnök), pénzügyminiszter
  • Richard Sulík, az SaS elnöke, gazdasági miniszter
  • Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter
  • Mária Šofranko (OĽaNO) parlamenti képviselő

Az év homofóbja címet minden évben olyasvalaki kapja, aki az LGBTI közösségre tesz becsmérlő vagy megaláz kijelentést. Aki szavazni szeretne valamelyikükre, a ludskeprava.sk/homofob weboldalon megteheti július 5-ig.

Alena Krempaská az intézettől megjegyezte, hogy a világjárvány sem gátolja, hogy a politikusok gyűlöletet keltsenek, ám erre szeretnék az évnek legalább egy napján felhívni a figyelmet. Hozzátette, sokan változást reméltek a kormányváltástól, az LGBTI közösség azonban ez idáig csak azt kapta, hogy a kormánykoalíció képviselői együtt szavaznak a fasisztákkal a homofób és transzfób törvényekre.

A jelöltek kapcsán közölték azokat a nyilatkozatokat is, amelyek alapján érdemesnek tartják őket a díjra, valamint egy-egy megjegyzést is fűztek hozzájuk.

Jaroslav Naď például ezt mondta tavaly: "Támogatom a regisztrált partnerséget, de nem a homoszexálisok számára". Az őt jelölők hozzáteszik, hogy akkor már támogathatja a hadsereget is, csak nem a katonák számára.

"A szlovák nemzet lelki megújhodása fontosabbn, mint a homoszexuálisok fizikai szükségletei" - ezt találta mondani Robert Fico, akinek pártja, a Smer-SD elvileg a kisebbségeket és a hátrányos helyzetűeket is hivatott képviselni.

Mária Šofranko, aki az OĽaNO listavezetője volt a választások előtt, és parlamenti képviselő lett, így fogalmazott azt követően, hogy az ellenzéki ĽSNS-szel szavazott az egyik homofób törvénymódosításra: "Természetesen nem ítélem el és nem is minősítem az azonos nemű embereket, de a hagyományos család az alap"

Hasonló szellemben, de talán még precízebben fogalmazott a többszörösen elvált, házasságon kívüli kapcsolatban élő Richard Sulík: "A regisztrált partnerséget támogatjuk, de a homoszexuálisok házasságát nem, és azt sem, hogy a homoszexuális párok gyemeket fogadhassanak örökbe. Én nem tartom diszkriminációnak, ha ők nem fogadhatnak örökbe. A gyermeknek joga van arra, hogy hagyományos családban nőjön fel."

"Petike, kérlek írd azt alá Robikának, ne kéresd magad... gyerünk, gyerünk picim!" - írta ki a Facebookjára Igor Matovič tavaly nyáron, mikor bejelentették, hogy aláírásgyűjtés indul a kormánya ellen. Matovič pedig azon az egyébként magánéletet érintő pletykán élcelődött, miszerint Peter Pellegrini ugyancsak az LGBTI közösséghez tartozik.

Az év homofóbja elismerést kilencedik éve hirdették meg, az eddigi győztesek közt van Štefan Harabin, Marian Kotleba, a Szlovák Püspöki Kar, Štefan Kuffa, Anna Záborská. A díjat eddig egyedüliként Andrej Danko SNS-elnök vette át.

(SME)