Ezért fontosak a csecsemőkori ultrahang-vizsgálatok

2023. augusztus 1. - 13:53

Ha új taggal bővül a család, természetesen szeretnénk, hogy minden a lehető legjobban menjen a születéskor. A betegségek kiszűrését azonban nem lehet elég korán kezdeni, így érdemes már hamarabb is igénybe venni az ultrahangot. De miért is létfontosságú a szűréseket komolyan vennünk?

Ezért fontosak a csecsemőkori ultrahang-vizsgálatok

Ezer babából 30 betegen születik

A csecsemők 3%-a betegen jön a világra, 4%-uknál pedig más rendellenesség adódik. Ezeknek azonban jelentős része kiszűrhető ultrahanggal a magzati időszakban, de legkésőbb csecsemőkorban. Az Affidea Magyarország precíz ultrahangvizsgálata feltárhatja újszülöttek esetleges agyi, csípőízületi és hasi problémáit is.

Ez történik a csecsemőkori ultrahangon

Mivel nincs kockázat, a csecsemőkori ultrahang-vizsgálatok babánk már 6-8 hetes korában is elvégezhetőek. E hármas vizsgálatcsomagot (a fent említett agyi, csípőízületi és hasi ultrahangot) nevezzük az újszülött 6 hetes szűrővizsgálatának.

A csecsemő koponya vizsgálata azonban maximum 5-6 hónapos korig végezhető el (a kutacs záródásáig), így annál tovább semmiképp se várjunk a vizsgálatokkal! Ha a baba csípőízületének vizsgálata megtörtént fél éves koráig, akkor az ízületek fájdalommentes kezelése igen jó eredményekkel végezhető.

Leletkiadással együtt a vizsgálatok nem vesznek igénybe többet 30 percnél. A szűrések egyikéhez sem szükséges semmilyen komoly előkészület. A vizsgálatokhoz a babát hanyatt vagy oldalt kell fektetni, majd az orvos előmelegített kontaktzselét ken rá.

Minden körültekintés ellenére is előfordulhat viszont, hogy újszülöttünk nyugtalanná válik az idegen környezetben. Így vigyük magunkkal kedvenc játékát, cumiját vagy tápszerrel/lefejt anyatejjel/teával teli cumisüvegét, hogy bármikor meg tudjuk őt nyugtatni! A pelenkáját és a váltóruháját szintén célszerű becsomagolni a vizsgálat előtt.

Vigyázzunk babánk egészségére!

Minden újszülöttön javasolt elvégezni a három szűrést. Főképp, ha családunkban már előfordult bármilyen fejlődési zavar, rendellenesség, csípőficam vagy veseprobléma. Ám szülési komplikációk fellépése után, vagy a terhesség alatt kiderült problémák esetén is vigyük el rájuk babánkat! Az időben történő kezelésekkel ugyanis többek között korai daganatokat, húgyúti gondokat, reflux betegséget, cisztákat, ficamokat és alulfejlett ízületeket is kiszűrhetünk, felismerhetünk.

Babánk egészségét az Affidea Magyarország szakértőire bízva jó kezekben tudhatjuk. A vállalat hazánkban több mint 30 éves képalkotó diagnosztikai szakértelmével, csúcskategóriás berendezéseivel segíti a hozzájuk fordulókat.

Munkájukat számos díjjal, valamint az Egészségügyi Szakorvosok Európai Uniójának akkreditációjával is elismerte már a szakma. A központjaiban működő CT-egységeket az Európai Radiológus Társaság ötcsillagos dózistudatos elismeréssel tüntette ki - Magyarországon egyedülállóan.


(PR-cikk)