Ezrek emlékeztek Ján Kuciakra és Martina Kušnírovára a pozsonyi Szabadság téren

2020. február 21. - 21:07 | Belföld

Péntek este több ezren emlékeztek Ján Kuciak újságíróra és Martina Kušnírovára, és demonstráltak egy tisztességes országért a pozsonyi Szabadság téren.

Ezrek emlékeztek Ján Kuciakra és Martina Kušnírovára a pozsonyi Szabadság téren
Fotó: TASR

A meggyilkolt fiatal párra a hozzátartozóik, a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom képviselői, újságírók, az egyházak képviselői és művészek emlékeztek.

Szörnyű érzés az arcukat látni, a hangjukat hallani azokkal, akik elvették őket tőlünk. De soha nem voltunk egyedül, önök velünk voltak, és erőt adtak nekünk” - mondták Ján Kuciak és Zlatice Kušnírová hozzátartozói. Ezzel a vádlottakra utaltak, akiknek a tárgyalása a Speciális Büntetőbíróságon zajlik.

„Köszönet minden őszinte embernek, aki tudja, hogy az igazságot nem lehet elnémítani, és mindenkinek, aki segít nekünk"

- mondta Táňa Pauhofová színművész, aki a család szavait tolmácsolta.

A Tisztességes Szlovákiáért kezdeményezés képviselői emlékeztettek arra, hogy az elejétől fogva két dolgot akartak: azt, hogy derítsék fel a gyilkosságot, valamint „új, megbízható kormányt". Karolína Farská szervező emlékeztetett, hogy közeledik a parlamenti választás, és felhívta a résztvevőket, hogy menjenek el szavazni.

"Ebben az országban a maffia működött"

- mondta Monika Tódová oknyomozó újságíró, és hozzátette, ő és kollégái továbbra is figyelni fognak minden ügyet

– „Nem hagyjuk annyiban. Ján Kuciak sem hagyná"

- tette hozzá. A színpadon jelenlegi és egykori újságírók: Adam Valček, Xénia Makarová és Zuzana Petková állt mellette.

A programban kórusok is felléptek, valamint Veca és Tona repper is. A szlovák himnuszt a magyománynak megfelelően Juraj Benetin énekelte el.

Ján Kuciak újságírót és menyasszonyát, Martina Kušnírovát 2018. február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi házukban. A kettős gyilkosság után országszerte tüntetéseket szervezett a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom. Az ügy miatt változások történtek a kormányban, Robert Ficót Peter Pellegrini (mindkettő Smer-SD) váltotta a miniszterelnöki székben.

TASR

Címkék: #AllForJan