Ezrek gyűltek össze Pozsony utcáin és terein a bársonyos forradalom 30. évfordulóján

2019. november 17. - 19:18 | Belföld

Az ellenzéki pártok és a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom tartott demonstrációt Pozsonyban a bársonyos forradalom 30. évfordulója alkalmából.

Ezrek gyűltek össze Pozsony utcáin és terein a bársonyos forradalom 30. évfordulóján
Fotó: TASR

A Nyilvánosság az igazságért (Verejnosť za spravodlivosť) nevű esemény, amelyet az OĽaNO szerzvezett, 16 órakor vette kezdetét a pozsonyi SzNF téren. Elsőként a párt vezetője, Igor Matovič szólalt fel a megközelítőleg 4-5 ezres tömeg előtt.

Az OĽaNO elnöke összefogásra szólította fel az ellenzéki pártokat, kérte őket, hogy listájukra vegyék fel a kisebb pártok jelöltjeit, hogy azok szavazatai se vesszenek el. Matovič külön hangsúlyozta: a nagyobb szlovák pártok segítsék az MKP-t, mert a magyar politikum mindig is a demokráciát támogatta.

Ezt követően Grendel Gábor emlékezett meg arról, hogy édesapja, Grendel Lajos 30 évvel ezelőtt szintén felszólalt a magyar kisebbség nevében. Beszédet mondott továbbá Michal Truban, a PS/Spolu koalíció elnöke, aki szintén az összefogás fontosságát emelte ki, majd érkezett Lucia Ďuriš Nicholsonová és Richard Sulík. Az SaS elnöke hangsúlyozta, hogy a szabadsággal jobban kellene gazdálkodnunk, majd a nyugati gazdaságtól való elmaradásról beszélt. Sulík hozzátette: a választások előtt kész koalícióra lépni más pártokkal.

A Szabadság téren is több ezer ember gyűlt össze a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom demonstrációján. A színpadon a hazai és külföldi újságírók mellett a rendezők is felszólaltak, akik igazságosságot, az elesettek felkarolását és egy élhetőbb országot követeltek.

Balog Beáta, a Sme napilap főszerkesztője a szlovák szerkesztőségek nevében szólalt fel. Elmondása szerint egyes politikusok ellenségként állítják be az újságírókat, a szabadságért és a demokráciáért pedig újra harcba kell szállni. A jelenlévők hangos kulcscsörgetéssel fejezték ki egyetértésüket.

Utolsó felszólalóként Robert Mistrík lépett színpadra, aki olyan veszélyekre figyelmeztetett, mint a maffia és a szélsőségesség elburjánzása. Mistrík szintén szorgalmazta az ellenzéki pártok összefogását. A demonstráció végén a tömeg elénekelte a szlovák himnuszt.


aktuality.sk/para