Ezrével osztogatták az uniós útlevelet, a botrányban politikusok és papok is érintettek

2021. június 7. - 15:43 | Külföld

Ciprus több ezer nem uniós állampolgárnak adott illegálisan ciprusi állampolgárságot 2007 és 2020 között - mondta el Müron Nikolatosz, az illetékes nyomozóbizottság elnöke hétfőn a szigetország fővárosában, Nicosiában.

Ezrével osztogatták az uniós útlevelet, a botrányban politikusok és papok is érintettek
Illusztráció (wikipédia)

A botrányban politikusok, jogászok, egyházi személyek és tisztségviselők érintettek. Az átvizsgált 6779 eset 53 százaléka, összesen 3609 ember jutott ciprusi állampolgársághoz illegálisan. A helyi igazságügy igyekszik tisztázni, pontosan kikről van szó. Az Európai Unió által is szorgalmazott nyomozás körülbelül kilenc hónapig tartott.

Az aranyútlevél-, illetve aranyvízum-programok keretében egyes tagországok állampolgárságot vagy letelepedési engedélyt kínálnak külföldieknek pénzért vagy befektetésekért cserébe. Az aranyútlevél-programot 2013-ban vezették be Cipruson, hogy enyhítsék a 2008-as pénzügyi válság negatív hatásait. A ciprusi állampolgárságért cserébe legalább 2,5 millió eurót kellett befektetni az országban. Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök szerint összesen 9,7 milliárd euró jött össze a befektetésekből.

Az aranyútlevelek kiadása önmagában nem illegális. Azonban az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió egy tavalyi dokumentumfilmje számos visszásságra derített fényt a ciprusi programmal kapcsolatban. A filmben beépített újságírók egy képzeletbeli, elítélt kínai befektető közvetítőiként léptek fel, és titokban filmre vették, ahogy egy magas rangú állami tisztségviselő, egy képviselő és egy jogász segíti állampolgársághoz jutni az ügyfelet. A ciprusi jogszabályok szerint nem juthat letelepedési kötvényhez az, akinek neve szerepel a bűnügyi nyilvántartásban.

A Reuters hírügynökség 2019 októberében beszámolt róla, hogy Hun Sen kambodzsai miniszterelnök bizalmasai és családtagjai is ciprusi útlevélhez jutottak. Az al-Dzsazíra 2020 augusztusában arról tájékoztatott, hogy legalább 60 ember jelenthet biztonsági kockázatot, akik 2017 és 2019 között nyertek állampolgárságot Cipruson.
A ciprusi letelepedési kötvények az elmúlt években közkedveltek voltak az oroszok, az ukránok, a kínaiak és a kambodzsaiak körében. A ciprusi vezetés 2020 novemberében felfüggesztette a programot, miután az EU többször felhívta Nicosia figyelmét, hogy az útlevélprogram növelte a korrupciót az adócsalást és a pénzmosási tevékenységeket a szigetországban.

Az Európai Bizottság tavaly közölte: kötelezettségszegési eljárást indít Ciprus és Málta ellen az aranyútlevelekkel történő kereskedés miatt. A bizottság szerint az ilyesfajta programok az EU egészére hatással vannak, mert a dokumentumok megvásárlója automatikusan uniós állampolgár lesz, és élvezi az ezzel járó összes társadalmi és politikai jogot. A testület szerint, az EU-s állampolgárság befektetés útján történő megszerzése- az érintett tagállammal való tényleges kapcsolat nélkül - aláássa az uniós állampolgárság lényegét.

MTI