Ezt a nyomtatványt kell kitöltened, ha át akarsz ugorni Magyarországra

2020. május 19. - 13:59 | Belföld

Csütörtök reggeltől (május 21.) a szlovákiai lakhellyel rendelkező személyek újra szabadon utazhatnak összesen nyolc országba.

Ezt a nyomtatványt kell kitöltened, ha át akarsz ugorni Magyarországra
Fotó: TASR-illusztráció

A nyolc célországban (Magyarország, Ausztria, Csehország, Horvátország, Szlovénia, Svájc, Németország) legfeljebb 24 órát lehet majd eltölteni anélkül, hogy a Szlovákiába történő visszatéréskor állami karanténba kelljen vonulni. Ha viszont a kiutazás és a visszatérés között több, mint 24 óra telik el, az utazók állami karanténközpontba kerülnek.

Ahhoz, hogy a határellenőrzést végző rendőrök ellenőrizni tudják, ki és hány órát tartózkodott külföldön, egy formanyomtatványt kell kitölteni.

Az utazónak le kell tölteniük a dokumentumot a belügyminisztérium weboldaláról, ki kell nyomtatni, ki kell tölteni, és kiutazáskor a rendőrök ráírják az aktuális időpontot, majd lepecsételik a dokumentumot.

Visszafelé ugyanezt a papírt kell bemutatni a rendőrnek, aki a visszatérés időpontját is feljegyzi. Ha pedig a két időpont között nem telt el 24 óra, az utazó mentesül a karantén alól, és szabadon visszatérhet otthonába.

A nyomtatványt a belügyminisztérium kedden már közzé is tette, ide kattintva lehet letölteni.

A belügy továbbá felhívja a lakosok figyelmét arra, hogy függetlenül a csütörtöktől érvényben lévő szlovákiai kiutazási enyhítésektől, mindig tájékozódni kell arról is, hogy célország lehetővé teszi-e a beutazást. Magyarország egyelőre az üzleti célú beutazást tette lehetővé a szlovákiaiak számára, de nem kizárt, hogy csütörtöktől már indoklás nélkül is lehetővé teszi a beutazást Magyarországra - legfeljebb 24 órára.

Magyarország a napokban dönthet a belépési előírások enyhítéséről.

(parameter)