Ezúttal a komáromi és a medvei határátkelőknél jártunk

2020. november 19. - 22:16 | Régió

A Pozsony környékén található határátkelőhelyeken néhány napja már körülnéztünk, így ezúttal a komáromi és a medvei átkelőhelyeknél jártunk, hogy kiderítsük, miként zajlik a határellenőrzés.

 

Ezúttal a komáromi és a medvei határátkelőknél jártunk
Fotók: Cséfalvay Á. András- További felvételekért kattints!

A határátlépésről szóló szabályok egyik pillanatról a másikra változtak, ami okozott is némi kavarodást. Mostanra azonban már tisztázódni látszik a helyzet: a Közegészségügyi Hivatal szerint az ingázóknak nem kell negatív teszttel igazolniuk magukat a határon, elegendő a munkáltatói engedély, viszont aki nem ingázó, annak 72 órásnál nem régebbi negatív PCR-tesztet kell felmutatnia akkor, ha Lengyelországból, Csehországból, Ausztriából vagy Magyarországról érkezve szeretne belépni Szlovákia területére.

Komáromban az Erzsébet hídnál, mely Észak- és Dél-Komáromot köti össze, zökkenőmentesen folyt a közlekedés. Bár folyamatosan jöttek-mentek az autók, torlódás nem alakult ki.

Ottjártunkkor a szlovák oldalon nem találkoztunk semmilyen ellenőrző szervvel, míg a magyar oldalon két rendőr igazoltatta az utasokat.

Az átkelőktől személyigazolványt kértek, illetve rákérdeztek az utazás céljára. Amennyiben valaki a munkahelyére tartott, fel kellett mutatnia a munkáltatói engedélyét. Negatív koronavírus-tesztet nem kértek, ugyanakkor kizárólag 30 km-es körzetben, és maximum 24 óráig tartózkodhatnak a külföldiek Magyarországon. Nyomtatványt, mely a belépés időpontját jegyzi, már nem kell kitölteni, információink szerint azonban, ennek ellenére a rendőrségnek módjában van ellenőrizni a felsoroltak betartását.

Az Erzsébet híd lábánál található pénzváltó munkatársa kérdésünkre elmondta, a jelenlegi szlovákiai szigorításokat igencsak megérzik. A forgalmuk a megszokotthoz képest körülbelül 20%-ra csökkent. Sokkal kevesebb autó halad el mellettük, láthatóan kevesen, vagy szinte nincsenek is olyanok, akik csupán vásárolgatni ruccannának át a szomszédos Magyarországra.

A Medve-Vámosszabadi határátkelőnél szintén nem találtunk kígyózó sorokat. A Magyarország felé haladókat a magyar rendőrség ellenőrizte, míg a Szlovákiába érkezőket két szlovákiai rendőr tartotta szemmel.

Tőlük megtudtuk, hogy a hatályos rendelet szerint nem kötelességük minden egyes autót megállítani, s igazoltatni annak utasait. Sőt, vannak bizonyos időintervallumok, amikor nem is tartózkodnak a határátkelőknél. A feladatuk inkább a szúrópróbaszerű ellenőrzés.

Ennek ellenére igyekeznek minden arra járót megállítani. A tapasztalataik azt mutatják, hogy a legtöbben a munkájuk miatt ingáznak, ritka, hogy valaki más okból lépi át a határt. Ebből kifolyólag természetesen lényegesen kevesebb személygépkocsi halad arra, így az elmúlt napokban – a jelenlévő rendőr szavai alapján – senkinek sem kellett várakoznia.

A medvei határátkelőnél egy, a rendőröknél érdeklődő fiatalemberrel találkoztunk. A szlovák állampolgárságú férfi egy magyarországi gyógyszertárba igyekezett, azonban negatív PCR-teszttel nem rendelkezett. A Paraméternek elmesélte, hogy november elején pozitív koronavírus-tesztet produkált. Enyhe tünetekkel, izomfájdalommal, hőemelkedéssel, illetve a szaglása és ízlelése elvesztésével vészelte át a vírust. A kötelező tíznapos karantént letöltötte, amiről orvosi igazolást is kapott. Csakhogy a határátlépést illető rendelet az ilyen esetekre nem gondolt, ezzel kapcsolatban nem fogalmaztak meg semmilyen szabályt. Az illető egyenesen a Szlovák Egészségügyi Minisztériumnál érdeklődött, vajon átlépheti-e a határt negatív PCR-teszteredmény nélkül. Mivel elmondása szerint a válaszadó szavai nem hangzottak túlságosan magabiztosan, inkább személyesen a határt „őrző” rendőrökhöz fordult segítségért, akik végül probléma nélkül átengedték őt Magyarországra, majd vissza Szlovákiába.

Ezzel kapcsolatban egyébként éppen ma, vagyis csütörtökön hagyott jóvá módosításokat a szakmai konzílium, melyek szerint azok a személyek, akik az utóbbi három hónapban átestek a COVID-19 betegségen, teszt nélkül is utazhatnak majd.

(SzC)