Ezúttal nemcsak az egészségügyre fog vonatkozni, általános veszélyhelyzet lép életbe

2020. szeptember 29. - 10:47 | Belföld

Szlovákia ismét veszélyhelyzetet hirdethet a koronavírus-járvány miatt. Erről Igor Matovič (OĽANO) kormányfő tájékoztatott a központi válságstáb hétfői ülése alatt. A döntést a kormánynak kell jóváhagynia a szerdai ülésén.

Ezúttal nemcsak az egészségügyre fog vonatkozni, általános veszélyhelyzet lép életbe
Fotó: TASR - illusztráció

„Ezúttal nemcsak az egészségügyre fog vonatkozni, általános veszélyhelyzet lép életbe”

- magyarázta Matovič. Tavasszal március 16-án hirdetett veszélyhelyzetet a kormány az egészségügyben, és június 14-ig volt érvényben.

A kormányfő elmondása szerint a veszélyhelyzet kihirdetésére főleg amiatt van szükség, mert senki sem tudhatja, hogyan alakul a jövőben a koronavírus-helyzet. Matovič főleg a kórházak és a szociális intézetek miatt aggódik. Rámutatott, hogy pillanatnyilag az állam kezei meg vannak kötve, ha szükséghelyzet áll fenn, és gyorsan kell gondoskodni például védőfelszerelések vagy tesztek kiszállításáról.

„Szükségünk van erre a 'tartalék fegyverre'. A konkrét javaslatot a szerdai kormányülésre készül el, ezután többet tudok majd mondani” – fűzte hozzá a miniszterelnök.

Veszélyhelyzetet legfeljebb 90 napra lehet hirdetni. Az állam biztonságáról szóló alkotmánytörvény értelmében háború vagy hadiállapot idején, továbbá rendkívüli helyzet és veszélyhelyzet idején az elengedhetetlenül szükséges időre és mértékben korlátozhatók az alapvető szabadságjogok, és kötelezettségek szabhatók ki a közvetlenül veszélyeztetett területeken. Veszélyhelyzetet akkor hirdethet a kormány, ha közvetlen veszély fenyegeti az emberek egészségét és életét.


(TASR)