Ezúttal sem választották parlamenti bizottsági elnökké Blahát és Kotlebát

2020. április 1. - 20:38 | Belföld

Szerdán sem választották bizottsági elnökké Ľuboš Blahát (Smer-SD) és Marian Kotlebát (ĽSNS) a parlamenti képviselők.

Ezúttal sem választották parlamenti bizottsági elnökké Blahát és Kotlebát
Fotó: TASR

Blahát az emberi jogokért és nemzeti kisebbségekért felelős bizottság, Kotlebát pedig a katonai hírszerzés tevékenységét felügyelő különleges bizottság élére jelölték. Egyikük sem szerezte meg a szavazatok abszolút többségét.

Blaha mellett a titkos szavazáson 53 képviselő voksolt, 78-an szavaztak ellene. Kotlebát 54-en támogatták, 71 képviselő ellene szavazott.

Mivel ezúttal sem választották meg a bizottsági elnököket, a választást megismétlik. Miután közzétették a szavazás eredményét, Grendel Gábor (OĽaNO), a parlament alelnöke kijelentette, hogy az új választás csütörtökön (április 2.) lesz.

Blaha és Kotleba már a parlament alakuló ülésén (március 20.) indult a bizottsági elnöki posztért. Párjuk továbbra is ragaszkodott a jelölésükhöz, rámutatva, hogy az ellenzéknek joga van ezeknek a posztoknak a betöltéséhez, valamint hogy a kormánykoalíciót 12, az ellenzéket pedig hét bizottsági elnöki poszt illeti meg.

Az OĽaNO-nak hat bizottsági elnöke van, a Sme rodinának kettő, a SaS-nek és a Za ľudínak szintén kettő. A Smer-SD eddig négy elnöki tisztséget kapott, az ĽSNS egyet.


(TASR)