Ezzel a fotóval lett az év természetfotósa egy kínai férfi 

2019. október 16. - 12:07 | Kultúra

A zsákmányejtés drámai pillanatát ábrázoló fotóval nyerte el Az év természetfotósa díjat egy kínai versenyző, aki egy mormotára támadó rókát kapott le gépével a Tibeti-fennsíkon - adta hírül a BBC News.

Ezzel a fotóval lett az év természetfotósa egy kínai férfi 
Fotó: BBC

Pao Jung-csing fotóján a levegőbe ugró mormotát szinte megbénítja a rettegés, az ujjait szétnyitja, a száját kitátja, miközben a róka arra készül, hogy rávesse magát. A pillanatot megörökítő képért a kínai fotós Az év természetfotósa díjat kapta, amelyet a londoni Természettudományi Múzeumban adtak át.

A Pillanat című képet Pao a "világ tetejeként" emlegetett Tibeti-fennsíkon készítette 4500 méteres tengerszint feletti magasságban. A zsűri elnöke, Roz Kidman elmondta: a térségben készült ritka képek közé tartozik a győztes fotó és hangsúlyozta, hogy a kép azért is rendkívüli, mert "a tibeti róka és a mormota, a fennsík ökológiájának két kulcsfontosságú faja közötti erőteljes interakciót" ábrázolja. A kép a fődíj mellett megosztva az év legjobb fotója díjat is kiérdemelte az emlősök viselkedése kategóriában.

Az év természetfotósa pályázatot 55. éve rendezik meg. A versenyben 19 kategóriában díjazzák a természetben készült fotókat, egyebek mellett az állatok viselkedése, sajtófotó és portré témakörben. Idén 48 ezer fotóval pályáztak a természetfotósok a díjakra mintegy száz országbók.

A londoni múzeumban péntektől tekinthetők meg a győztes fotók és a verseny válogatott anyaga.

MTI